Bill Clinton: Obama vlamt voor Amerika - ‘Obama zal hem nog nodig hebben’

Foto AP/Pablo Martinez

Bill Clinton, voormalig president van de Verenigde Staten, sprak vannacht na dag twee van de Democratische conventie zijn steun uit voor president Obama: “Geen van mijn voorgangers, of ikzelf, had alle schade die hij in dit land aantrof kunnen herstellen in slechts vier jaar.”

Met zijn speech zette Clinton vannacht de woorden die First Lady Michelle Obama gisteren sprak tijdens de conventie in North Carolina extra kracht bij: Obama heeft meer tijd nodig om werkelijk de veranderingen door te voeren die hij in de VS wil brengen.

Volgens Clinton mag Obama niet verantwoordelijk worden gehouden voor de zwakke economie die hij in 2009 aantrof:

“Als Amerika het contract van deze president verlengt, zal het land dat gaan voelen. [...] Of u hier nu in gelooft of niet, ik geloof hier in, met heel mijn hart. Ik wil een man nomineren die koel is van buiten, maar van binnen vlamt voor dit land.”

Clinton zei dat Obama in zijn eerste termijn de economie wel degelijk heeft versterkt en voor miljoenen nieuwe banen heeft gezorgd. De oud-president stelde vervolgens dat gelijke kansen in de VS economische groei mogelijk maken, en die zullen ontstaan met hechte politieke samenwerking:

“Samenwerken is de oplossing in moeilijke tijden. Eén van de belangrijkste redenen om voor Obama te kiezen is dat hij wil samenwerken. Kijk naar Joe Biden. Kijk naar Hillary. Obama heeft ervoor gekozen met hen voor verandering te zorgen.

Als je een je-staat-er-alleen-voor-, een alles-voor-de-winnaar-samenleving wilt, dan moet je de Republikeinen steunen. Als je een land wilt met gedeelde voorspoed en gedeelde verantwoordelijkheid, een we-moeten-het-met-z’n-allen-doen-samenleving, dan moet je voor Barack Obama en Joe Biden stemmen.”

‘Met Romney is er snel geen geld meer voor zorg’

Ook gaf Clinton forse kritiek op Obama’s Republikeinse tegenstander Mitt Romney, waarmee de Democratische kandidaat in een nek-aan-nekrace verzeild is. Volgens Clinton wil Romney het zorgstelsel op zo’n manier herzien dat het negatief uitpakt voor de ouderen en armen:

“Als we de weg van Romney kiezen, is de hele gezondheidszorg in 2016 blut.”

Guus Valk: Clinton was Clinton’

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, woont de conventie bij. Uit zijn blog over de conventie blijkt dat de populaire oud-president veel kan betekenen voor Obama volgens Valk:

“Clinton was Clinton: hij zweepte de zaal op met een speech die afweek van alle anderen. Geen aanloop met autobiografische details, zoals we die de afgelopen twee weken zo vaak hebben gehoord. Geen spelletjes van vraag en antwoord met de zaal. Het ging over beleid, en de machinaties van politiek.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clinton heeft Obama een goede dienst bewezen, Obama zal hem nog nodig hebben. Bizar hoe de zaal nog altijd op Clinton reageert #dnc2012
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clintons speech is nog maar halverwege, praat over beleid en politiek. Publiek vreet de ‘full Clinton treatment’, zoals een pundit het noemt

De toespraak van Clinton is inmiddels wereldwijd zeer positief ontvangen. De Britse journalist Piers Morgan vat de lofzang op Twitter goed samen:

Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan Already the best speech of either convention. An oratorical genius right up there with Churchill, Kennedy, MLK & Mandela. #Clinton

Barack Obama is rond rond middernacht lokale tijd formeel door de conventie aangewezen als presidentskandidaat. Vandaag zal hij zijn nominatie accepteren. Dat doet hij vanavond rond zes uur lokale tijd op de afsluitende dag van de conferentie, voorafgegaan door een speech van vice-president Joe Biden.