Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Voormalige politiechef Wang Lijun in China aangeklaagd

Wang Lijun tijdens een persconferentie in Choinqing, 21 oktober 2008.
Wang Lijun tijdens een persconferentie in Choinqing, 21 oktober 2008. Foto AP

De voormalige politiechef Wang Lijun is in China aangeklaagd wegens machtsmisbruik, desertie en omkoping. Lijun was betrokken bij wat volgens persbureau AP “het grootste politieke schandaal” is dat het land in jaren gekend heeft.

Staatspersbureau Xinhua gaf geen directe details vrij over de aanklacht tegen Lijun, maar die wijst er volgens persbureau AP op dat het proces snel zal plaatsvinden.

Vluchtpoging naar consulaat

Wang, die ook vice-burgemeester van Chongqing was, zocht in februari zijn toevlucht op het Amerikaanse consulaat in de nabij gelegen stad Chengdu. Dat bracht de moordpartij op de Britse zakenman, door de vrouw van voormalig partijbaas Bo Xilai aan het licht, schreef correspondent Oscar Garschagen eerder in NRC Handelsblad:

“Wang was vooral de man die in februari van dit jaar met zijn toen raadselachtige vluchtpoging naar het Amerikaanse consulaat het politieke schandaal rondom zijn baas Bo Xilai en die diens familie aan het rollen bracht. De moord op de Brit, de daaropvolgende ‘cover up’ en Wangs vlucht vormden een van de grootste schandalen van de laatste decennia. Het bracht de Communistische Partij van China (CPC) in grote verlegenheid en maakte een einde aan de politieke ambities van Bo Xilai.”

Vier van de vijf betrokken politieagenten al berecht

Lijun zou op de hoogte zijn geweest van de moordplannen en hebben geholpen bewijsmateriaal te verdoezelen. Toen hij de zaak besprak met Bo Xilai werd zijn baas zo kwaad dat Wang voor zijn leven vreesde en via het Amerikaanse consulaat in Chengdu naar de VS wilde vluchten. Dat ook Lijun nu wordt berecht, viel te verwachten, schreef Garschagen:

“Van de vijf politiemannen die bij de zaak betrokken zijn, zijn er vier al berecht. Het wachten is nog op het proces tegen ex-politiecommissaris en viceburgemeester van Chongqing Wang Lijun.”