Vluchtelingenstroom Syrië verdubbeld, Assad in gesprek met Rode Kruis

Meer dan 100.000 Syriërs zijn in de maand augustus het land ontvlucht. Het aantal vluchtelingen is daarmee in een maand verdubbeld en bedraagt nu 235.300, volgens de Verenigde Naties. Augustus was ook de bloedigste maand sinds de opstand begon in maart 2011. Alleen al afgelopen week kwamen er volgens de VN 1.600 mensen om het leven.

De president van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer sprak gisteren met de Syrische president Bashar al-Assad. Zij hadden het onder andere over de „snel verslechterende humanitaire situatie” in Syrië. Maurer begon maandag aan een driedaags bezoek aan Syrië. Naast de schrijnende humanitaire situatie in het land wilde de topman van de hulporganisatie ook de moeilijkheden bespreken die de islamitische tak, de Rode Halve Maan, ondervindt bij het verstrekken van hulp aan gewonde Syrische burgers.

Maurer en Assad waren 45 minuten in beraad. Maurer sprak van een „positief gesprek” over de mogelijkheden om burgers te beschermen en gedetineerden te voorzien van medische hulp. AP, BBC, Reuters