Supporters vallen hoofdkantoor voetbalbond Egypte aan

In het stadion van Al-Masry bidden fans bij de kist van jongen die bij de rellen van gisteren om het leven kwam. Vandaag kwam het opnieuw tot rellen in de havenstad. Foto Reuters
In het stadion van Al-Masry bidden fans bij de kist van jongen die bij de rellen van gisteren om het leven kwam. Vandaag kwam het opnieuw tot rellen in de havenstad. Foto Reuters Voetbalsupporters in het voetbalstadion van Port Said bidden de dag na de rellen bij kist van een van de overledenen, 2 februari 2012. Foto Reuters

Ongeveer driehonderd voetbalsupporters bestormden vandaag het hoofdkwartier van de Egyptische voetbalbond in Kairo uit protest tegen de herstart van de voetbalcompetitie.

Deze harde kern van supporters, de zogeheten Ultra’s die ook een grote rol speelden tijdens de revolutie begin 2011, wil dat de verantwoordelijken voor de dodelijke voetbalrel bij Port Said in februari eerst berecht worden. Dan kan wat hen betreft de competitie weer van start, meldt persbureau AP. Volgens AP vuurden boze Ultra’s vandaag lichtkogels op het kantoor van de bond en werden auto’s vernield.

Bij de rellen in Port Said kwamen 74 mensen om, waarna ook rellen plaatsvonden in hoofdstad Kairo. Honderden mensen raakten bij botsingen met veiligheidsdiensten gewond. Onder de verdachten bevinden zich naast voetbalsupporters ook agenten. De Ultra’s verwijten de veiligheidsdiensten ervan niet goed opgetreden te hebben en mogelijk de rellen zelf te hebben uitgelokt.

Reportage van Al Jazeera de dag na Port Said:

Na het incident in februari zette de voetbalbond de competitie stil. Recentelijk werd die beslissing teruggedraaid, al is nog niet besloten of er bij de komende voetbalwedstrijden supporters worden toegelaten.