Samsom: Rutte creëert vijandbeeld - ‘als premier speel je niet met toekomst EU’

Diederik Samsom deelt rozen uit in Den Bosch, eerder in deze campagne. Foto Arie Kievit

Premier Mark Rutte vertoont “roekeloos” gedrag door het wantrouwen tussen Noord- en Zuid-Europese landen “aan te blazen”. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een gesprek met NRC Handelsblad.

Samsom:

“Neem zo’n opmerking van Rutte: ‘Als ik mijn hand uitsteek naar Zuid-Europeanen dan hoor ik het leer alweer kraken van de stoel waarin ze terugzakken.’ Dat is toch een vijandbeeld creëren? Bizar.”

Samsom vindt het “hoogst merkwaardig” dat Rutte niet tot het uiterste wil gaan om Griekenland binnen de euro te houden: “Hij is premier, dan speel je niet op deze manier met de toekomst van de Unie.” Volgens de PvdA-leider leiden dit soort opmerkingen tot twijfel van de markten in de vastberadenheid van eurolanden om de euro overeind te houden.

Griekenland uit de Unie duwen, is volgens Samsom ondenkbaar.

“Als wij dat doen, kunnen wij hetzelfde met Italië en Spanje doen. Op de dag dat je Griekenland eruit duwt, creëer je een bankenrun in die landen. En, nog relevanter: dan meldt Rusland zich bij Griekenland, net als bij Cyprus en Turkije. Dan creëer je in die regio precies de instabiele geopolitieke situatie die de Unie ooit moest voorkomen.”

Lees het volledige interview met Diederik Samsom vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie.