'Omstreden eilanden verkocht aan Japan'

De Japanse regering heeft een akkoord bereikt over de aankoop van een groep omstreden eilanden waarop ook China en Taiwan aanspraak maken. Japanse kranten meldden vanmorgen dat de huidige eigenaar, de Japanse familie Kurihara, een bedrag ontvangt van 2,05 miljard yen (21 miljoen euro) voor de onbewoonde Senkaku-eilanden, die China aanduidt als Diaoyu.

Een woordvoerder van de Japanse regering wilde dit vanmorgen niet bevestigen. Maar China liet vanmorgen al dreigend weten „noodzakelijke maatregelen” te nemen om zijn grondgebied te verdedigen. De regering van premier Yoshihiko Noda besloot de eilanden te kopen, nadat de nationalistische gouverneur van Tokio Shintaro Ishihara een campagne daarvoor was begonnen.

Intussen waarschuwde de Chinese regering gisteren in het Volksdagblad de bezoekende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton dat de Verenigde Staten niet moeten proberen verdeeldheid te zaaien en niet moeten „hengelen naar voordelen” in de Aziatische disputen over eilanden. Behalve om de Senkaku’s/Diaoyu gaat het onder meer om de Paracel-eilanden en de Spratley’s in de Zuid-Chinese Zee.

Clinton zelf probeerde de meningsverschillen te bagatelliseren. „Ik ben heel trots op de kracht en de veerkracht die we in onze relatie hebben opgebouwd”, zei de minister na een onderhoud met haar Chinese ambtgenoot Yang Jiechi.

Het conflict over de eilanden in de Zuid-Chinese Zee, waarop naast China ook Vietnam en de Filippijnen aanspraak maken, leidde onlangs tot de mislukking van een Asean-top van ministers van Buitenlandse Zaken. Voorzitter Cambodja koos daarbij geheel de lijn van China. Gisteren toonde Peking zijn dankbaarheid bij een bezoek van de Cambodjaanse premier Hun Sen aan China. Cambodja krijgt 500 miljoen dollar in zachte leningen en giften. De Chinezen onderstreepten hoe zeer ze de rol van Cambodja apprecieerden „bij het handhaven van de goede samenwerking tussen China en de Asean.” (Reuters, AP, AFP)