Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Omdat ook de inhoud nog telt (2): de partijen over de zorg

De verkiezingscampagne wordt traditioneel gedomineerd door aanvallen over en weer en speculaties over ‘wie met wie’ in een coalitie wil. Maar omdat ook de inhoud nog telt, zet nrc.nl de standpunten van de grote partijen over enkele belangrijke thema’s op een rij. Vandaag aflevering twee: de zorg.

Foto NRC / Bas Czerwinski
Foto NRC / Bas Czerwinski Foto NRC / Bas Czerwinski

De verkiezingscampagne wordt traditioneel gedomineerd door aanvallen over en weer en speculaties over ‘wie met wie’ in een coalitie wil. Maar omdat ook de inhoud nog telt, zet nrc.nl de standpunten van de grote partijen over enkele belangrijke thema’s op een rij. Vandaag aflevering twee: de zorg.

De begroting voor Volksgezondheid vormt de laatste jaren de grootste uitgavenpost van het kabinet. In het totaal gaat bijna 30 procent van alle rijksoverheidsuitgaven op aan de gezondheidszorg. Dat komt neer op bijna 75 miljard euro.

Of meer belasting, óf minder uitgeven aan andere zaken

NRC-economieredacteur Marike Stellinga onlangs in NRC Handelsblad:

“Als de groei doorzet, dan geeft Nederland in 2040 een kwart van het bruto binnenlands product uit aan de zorg, tegenover eentiende nu. Dat betekent óf minder uitgeven aan andere zaken, óf meer belasting betalen. In dat laatste geval moet de belastingdruk fors stijgen. Nu geeft een gezin (inkomen anderhalf keer modaal) 20 procent van zijn inkomen uit aan zorg, dat wordt 50 procent in 2040.”

Andere oplossingen?

Dat is een boodschap die politici niet graag verkopen. Daarom zoeken alle partijen ook naar andere oplossingen. Ze hopen de uitgavengroei te stoppen door de zorg anders te organiseren.

Stellinga:

“Dichterbij huis bijvoorbeeld, met behulp van wijkverpleegkundigen en de gemeente. Dat is goedkoper dan in ziekenhuizen. Opvallend is dat alle partijen, behalve de SP en de PVV, net als het gevallen kabinet-Rutte vinden, dat wonen en zorg gescheiden moeten worden. Daarmee bedoelen ze dat patiënten in instellingen huur moeten betalen.”

Bron NRCBron NRC

Eerder in deze serie:
- De woningmarkt