Nederlandse hypotheekschuld naar 670 miljard euro

Nederlandse huishoudens hadden eind vorig jaar een totale hypotheekschuld van bijna 670 miljard euro, 111 procent van het bruto binnenlands product. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

Een halfjaar geleden was de Nederlandse hypotheekschuld, de hoogste van de eurozone, volgens De Nederlandsche Bank nog 26 miljard euro lager, schrijft Novum. De waarde van de woningen waarop de hypotheken rusten is nog steeds meer dan twee keer zo groot als de hypotheekschuld, maar dat verschil wordt wel steeds kleiner.

Sinds 1996 is de waarde van het totale aantal hypotheken in Nederland bijna verviervoudigd. De waarde van de totale woningvoorraad verdriedubbelde in die periode slechts. Het feit dat de huizenprijzen sinds 2008 dalen terwijl de schuld stijgt, versterkt die trend.

Eind 2011 bedroeg de totale waarde van de Nederlandse koopwoningen 1,4 biljoen euro. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn de huizenprijzen echter met gemiddeld bijna vijf procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.