Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Technologie

Nederland blijft stijgen op ranglijst meest concurrerende economieën

Hoe roder het land, hoe beter de concurrentiepositie. Screenshot World Economic Forum

Nederland is naar de vijfde plaats gestegen op de internationale concurrentie-index van het World Economic Forum, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag. Het is het derde jaar op rij dat Nederland stijgt op de ranglijst van de 144 meest concurrerende economieën. Uit de vanochtend gepubliceerde graadmeter blijkt dat Nederland afgelopen jaar Duitsland heeft ingehaald.

Volgens Henk Volberda, een wetenschapper die eindverantwoordelijk is voor de gegevensverzameling over Nederland, is het beeld onjuist dat Nederland afglijdt als kennisland. Wel wijst hij erop dat Nederland ook kan uitblinken doordat andere landen slechter zijn gaan presteren.

Naast een traditioneel hoge score voor infrastructuur en betrouwbaarheid van het investeringsgebied – Nederland scoort bijvoorbeeld goed op het punt van rechterlijke onafhankelijkheid en het ethische gedrag van bedrijven – wordt het innovatie vermogen van de Nederlandse economie hoger aangeslagen.

Volberda zegt dat Nederland vooral met havens en wegen profiteert van investeringen in het verleden, maar hij prijst ook het innovatiebeleid van de overheid:

“De resultaten zijn een steun in de rug van het langdurige regeringsbeleid om innovatie te vergroten en concurrentie te verbeteren.”