Michelle Obama: ‘change’ kost tijd, geef ons nog vier jaar

MIchelle Obama op de Democratische conventie in Charlotte, North Carolina.
MIchelle Obama op de Democratische conventie in Charlotte, North Carolina. Foto AP / David Goldman

First lady Michelle Obama gaf vannacht bij de Democratische conventie toe dat het lastig is geweest om de belofte van ‘change’, waar Barack in 2008 de campagne mee won, in te lossen. Dat kost tijd, zei ze, en daarom zijn er nog vier jaar extra nodig.

De vrouw van Obama drukte kiezers vanuit de conventie in North Carolina op het hart om de president een tweede termijn te gunnen om de zwakke Amerikaanse economie er weer bovenop te krijgen.

“Hij herinnert me eraan dat het een langdurige strijd is, en dat verandering moeilijk is, en langzaam gaat, en dat het nooit allemaal in één keer gebeurt. Maar uiteindelijk komen we er wel. Zo gaat het altijd.”

De volledige toespraak (de volledige tekst ervan hier):

Toespraak Michelle als antwoord op die van Ann Romney

Obama staat onder druk door de hoge werkloosheid in de VS en wil de conventie gebruiken om de aandacht weer naar hem toe te trekken na de Republikeinse conventie van vorige week, waar Mitt Romney formeel werd aangewezen als zijn tegenstander op 6 november.

De woorden van Michelle Obama waren een antwoord op die van Ann Romney, de vrouw van Mitt, die vorige week met een sterk optreden de menselijke kant van haar echtgenoot naar voren bracht. De populaire Michelle leek af en toe wat speldenprikjes uit te delen aan de Republikeinse kandidaat, maar ze richtte zich vooral op haar man en haalde anekdotes uit het begin van hun relatie aan. “Barack meet zijn succes niet af aan hoeveel geld hij verdient”, zei ze, als steek onder water naar zakenman Romney.

“[Hij meet zijn succes af aan] het verschil dat je maakt in het leven van anderen. Vroeger was zijn waardevolste bezit de koffietafel die hij bij het vuilnis gevonden had, en zijn enige degelijke schoenen waren een halve maat te klein.”

Onze correspondent in de VS, Guus Valk, is bij de conventie aanwezig:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Michelle Obama vertelt, in een verhaal dat rijk is aan anekdotes, over hun tijd in Chicago, toen het leven nog ongecompliceerd was
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Veel, VEEL meer beleidsthema’s in de speech van Michelle Obama, vergeleken met Ann Romney

Een avond voor de vrouwen

Bij de Democraten kwamen naast Michelle meer vrouwelijke sprekers aan het woord, waarmee ze hun voorsprong op de Republikeinen onder vrouwelijke kiezers leken te willen uitbouwen. Een gevoelig punt voor de campagne van Romney, helemaal na de opmerkingen over verkrachting van de conservatieve Republikeinse kandidaat voor de senaat in Missouri Todd Akin.

Sterke toespraak van rijzende ster Castro

Veel ogen waren ook gericht op Julian Castro, de burgemeester van San Antonio die de keynote mocht geven. Valk schreef gisteren over hem:

“Castro is in veel opzichten de Democratische hoop voor de toekomst: een jonge zuiderling, 37 pas, kind van een Mexicaanse migrant die zich via Harvard opwerkte tot burgemeester.”

Volgens Castro, een rijzende ster binnen de partij, weet Obama “beter dan ieder ander dat hem een moeilijke taak te wachten staat.” Romney “snapt het gewoon niet”, voegde hij daaraan toe.

http://www.youtube.com/watch?v=PZfwhmshylM

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Julian Castro speelde geweldig op de zaal in, maar kwam op tv wellicht schreeuwerig over. Michelle minder effectbejag, spreekt de natie toe

Obama zal zijn acceptatiespeech donderdagavond houden voor de 74.000 aanwezigen in het sportstadion van Charlotte.