Honderden Afghaanse militairen opgepakt en ontslagen

Afghaanse soldaten aan het werk in Kandahar. Vandaag blijkt dat er honderden militairen zijn opgepakt en ontslagen in het land. Foto AFP/Tony Karumba

Het Afghaanse ministerie van Defensie heeft honderden militairen opgepakt en ontslagen. Volgens het ministerie maken de arrestaties en ontslagen deel uit van een onderzoek naar de aanvallen op westerse militairen door Afghaanse politieagenten en militairen, schrijft persbureau AP vanmiddag.

Het aantal aanvallen op westerse militairen is de afgelopen tijd flink toegenomen. Tot dusver zijn in 2012 45 buitenlandse militairen, veelal Amerikanen, bij dergelijke aanvallen omgekomen. In augustus alleen al werden bij twaalf aanvallen vijftien buitenlandse militairen gedood.

Een woordvoerder van het ministerie wilde niet zeggen om hoeveel militairen het precies gaat. Hij zei dat de meeste ontslagen militairen onvolledige of vervalste papieren hadden. Of de militairen banden hebben met de Talibaan of andere opstandelingen wilde de woordvoerder niet zeggen.

Onderzoek een half jaar geleden gestart

Het onderzoek is zo’n zes maanden geleden begonnen, aldus het ministerie. Volgens de woordvoerder wordt volgende week meer informatie vrijgegeven.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft de Afghaanse president Karzai woensdag te kennen gegeven zich ernstig zorgen te maken over het gestegen aantal aanvallen op westerse militairen. Karzai heeft de NAVO-baas beloofd dat al het mogelijke wordt gedaan om de aanvallen een halt toe te roepen.

Rasmussen zei gisteren al dat de geplande terugtrekking van westerse troepen uit Afghanistan niet in gevaar zal komen door de aanvallen. “Ons doel, onze strategie, onze planning blijft hetzelfde”, aldus Rasmussen. De Verenigde Staten en hun bondgenoten willen eind 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land overdragen aan de Afghaanse overheid.

Militaire geschiedkundigen hebben opgemerkt dat het aantal aanvallen door lokale strijders in Afghanistan op westerse troepen ongehoord is in guerrillaoorlogen, zoals bijvoorbeeld die in Vietnam. Bij dergelijke conflicten infiltreerden guerrillastrijders ook lokale troepenmachten, maar dan om inlichtingen over de vijand te verzamelen. Directe aanvallen op westerse troepen kwamen minder voor.

VS staken trainingen Afghaanse soldaten

De Verenigde Staten hebben een paar dagen geleden te kennen gegeven alle trainingen voor nieuwe Afghaanse soldaten op te schorten. Pas nadat alle 27.000 rekruten zijn gescreend op banden met de Talibaan zegt de bevelhebber van de Amerikanen in Afghanistan weer verder te gaan met de opleidingen. Ook zouden de opgeleide militairen na hun opleiding langdurig moeten worden gevolgd om te kijken of zij niet op termijn het kamp van de Taliban worden ingetrokken.