‘ECB wil ongelimiteerd staatsobligaties opkopen’

Een beeltenis van het euroteken met op de achtergrond
Een beeltenis van het euroteken met op de achtergrond Het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Foto AP / Michael Probst

De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi stelt morgen een plan voor om ongelimiteerd staatsobligaties op te kopen van noodlijdende landen in de eurozone.

Dat meldt Bloomberg op basis van twee bronnen binnen de centrale bank. Het zou gaan om schuldenpapieren van voornamelijk Zuid-Europese landen met een looptijd tot maximaal drie jaar. Die landen moeten in ruil voor het opkopen van de obligaties formeel steun vragen bij het Europese noodfonds en zich zo onder toezicht plaatsen van de ECB.

Geruchten rond plan ECB doen markt opveren

Dit voorstel maakt deel uit van een groter voorstel dat Draghi morgen zal presenteren. Als Draghi inderdaad ongelimiteerd staatsobligaties wil gaan opkopen is dit een nieuwe stap in het redden van de eurozone, schrijft Bloomberg.

Geruchten rond het opkopen van staatsschulden door de ECB zorgden er vanavond voor dat de markten opveerden. Aan het eind van de middag schoot de euro in Frankfurt met een halve cent omhoog naar 1,2611 dollar, meldt persbureau Reuters. Eerder deze week liet Draghi het Europees Parlement al weten dat de ECB moet ingrijpen op de obligatiemarkten om de rentes weer te verlagen en onder controle te krijgen.

Duitsers spreken over gevaar

Vandaag schreef economieredacteur Melle Garschagen in NRC Handelsblad al dat Draghi grote verwachtingen heeft geschapen bij beleggers. Garschagen:

Draghi heeft hooggespannen verwachtingen gewekt. Die worden versterkt door analisten, economen en bankiers. ING-econoom Carsten Brzeski noemt de aanstaande ECB-vergadering „wellicht de meest grensverleggende in de geschiedenis van de bank”. Toch is het de vraag of de wens de vader van de gedachte is. De bestuursraad van de ECB is immers verdeeld. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, is openlijk tegen het plan. De Duitse bankpresident Weidmann heeft de afgelopen weken gezegd dat hij het een „gevaarlijk” plan vindt.

Volgens Weidmann zou het massaal opkopen van staatsobligaties niet bij het mandaat horen van de ECB, het bewaken van de prijsstabiliteit. Toch zijn anderen van mening dat de secundaire taak van de bank is om de euro in stand te houden. Draghi benadrukte vorige maand al, om “technocratisch” gesteggel te voorkomen, alleen in te willen grijpen op de obligatiemarkt onder strenge voorwaarden. Garschagen:

Draghi deed vorige maand op zijn persconferentie zijn best om te benadrukken dat de ECB alleen onder hele strenge voorwaarden bereid is meer te doen. Probleemlanden als Spanje moeten zwart op wit met Brussel afspreken dat ze gaan bezuinigen. De noodfondsen EFSF en ESM moeten eveneens een land steunen, voordat de ECB in actie komt. En de ECB is alleen bereid om kortlopende (waarschijnlijk maximaal drie jaar) staatsleningen op te kopen.