Voorzitter Democraten vergelijkt Republikeinen met Joseph Goebbels

John Burton vindt dat Republikeinen de waarheid niet vertellen, "en dan lieg je".

Nadat de Republikeinen vorige week op hun congres geslaagde en minder geslaagde dingen mochten roepen over Barack Obama’s Democratische partij, zijn de rollen nu omgedraaid. De Democratische Nationale Conventie is begonnen en waarom de tegenstander dan niet direct beschuldigen van Goebbels-praktijken?

De Republikeinen maken in hun campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november namelijk gebruik van de zogenoemde Grote Leugen. De propagandatactiek, die gehanteerd werd door Adolf Hitlers minister van propaganda Joseph Goebbels, wordt ingezet om leugens te verspreiden, aldus de voorzitter van de Democratische Partij in Californië.

“De Republikeinen liegen en malen er niet om wat mensen daar van vinden”, zei John Burton gisteravond in een interview met lokale nieuwszender van CBS in San Francisco. “Zolang je liegt, blijf je daar vervolg aan geven. (…) Je hebt Republikeinen die echt geloven dat de aarde plat is. Deze mensen zeggen eigenlijk dat ze lak hebben aan de waarheid en zullen liegen omdat het niet uitmaakt of ze liegen.”

Burton met partijcoryfee Nancy Pelosi over zijn uitspraken:

“Sorry…’

Burton bevond zich op dat moment in Charlotte, in de staat North Carolina, waar de Democratische Nationale Conventie wordt gehouden. Op deze bijeenkomst wordt president Barack Obama officieel genomineerd als presidentskandidaat. De Republikeinen reageerden verontwaardigd en eisten verontschuldigingen. Die bood Burton later aan.

“To correct press reports of my recent comments about Republican lies, I did not call Republicans Nazis nor would I ever. In fact, I didn’t even use the word. (…) If Mitt Romney, Paul Ryan, or the Republicans are insulted by my describing their campaign tactic as the big lie – I most humbly apologize to them or anyone who might have been offended by that comment.”

Die Große Lüge

De Grote Leugen als term werd geïntroduceerd door Hitler. Als de waarheid op grote schaal geweld wordt aangedaan, verkrijgt de leugen op den duur een zekere geloofwaardigheid, redeneerde hij in Mein Kampf. In zijn manifest beschuldigde hij de joden ervan deze propagandatactiek te hanteren, maar later werd de term in verband gebracht met Goebbels en de wijze waarop Hitlers paladijn de wereld in het ongewisse liet over de Holocaust.

    • Jules Seegers