Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: het Groene Verkiezingsdebat

Gaat Nederland de komende jaren alleen bezuinigen of de economie ook duurzaam hervormen? Dat is de centrale vraag in het Groene Verkiezingsdebat dat NRC vanavond organiseert, in samenwerking met ondernemersvereniging De Groene Zaak. Volg het debat hier vanaf 20.00 uur.

Gaat Nederland de komende jaren alleen bezuinigen of de economie ook duurzaam hervormen? Dat was de centrale vraag in het Groene Verkiezingsdebat dat NRC vanavond organiseerde, in samenwerking met ondernemersvereniging De Groene Zaak.

Bekijk het debat hieronder terug:

Het debat was volledig uitverkocht en werd live uitgezonden op nrc.nl. De presentatie was in handen van NRC-columnist Max Christern en Marga Hoek, directeur van de Groene Zaak. De deelnemende Kamerleden: Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP), René Leegte (VVD), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), Stientje van Veldhoven (D66) en Marieke van der Werf (CDA).

In vrijwel alle verkiezingsprogramma’s staan ambities over thema’s als duurzaamheid, grondstoffen, energie en de ‘circulaire economie’. Maar hoe concreet zijn de ideeën van de politici? Zij debatteerden in Amsterdam over drie onderwerpen die de kern raken van de groene economie: energie, grondstoffen en financiën. Welke partijen willen de financiële crisis gebruiken om de Nederlandse economie structureel te hervormen en zien daarbij kansen voor economische groei? Wat betekent het dat de Nederlandse gasbel straks op is? Hoe schakelen we om naar duurzame energiebronnen? Hoe berekenen we de milieukosten van producten? Moet de belasting op arbeid omlaag en op grondstoffen omhoog?

Meetwitteren? Gebruik #groendebat.