Tablets die op twee gedachten hinken

De trend op elektronicabeurs IFA is duidelijk: het regent tablet pc’s. Kunnen Samsung, Sony en andere fabrikanten met Windows 8 nu wel op tegen het marktoverwicht van de Apple iPad?

Sony 4K tv van 84 inch, circa 25.000 euro.
Sony 4K tv van 84 inch, circa 25.000 euro.

Hoe prachtig de gadgets in het enorme Messegelände in Berlijn ook glimmen, de cijfers van de wereldwijde elektronicabranche zijn moeilijk op te poetsen. Een schamele twee procent groei, dat is de verwachting voor de wereldwijde omzet (875 miljard euro) aan consumentenelektronica in 2012. Er zijn wel eens vettere jaren geweest, erkent de IFA-organisatie.

Consumenten geven wat minder uit aan tv’s, digitale camera’s en computers. Wel kopen we meer gadgets die je kunt aanraken, zoals smartphones en tablets. Daar hopen pc-fabrikanten met Windows 8 terrein te veroveren op de iPad van Apple. Die laat zich in de verkoopcijfers een stuk minder makkelijk inhalen dan de iPhone.

Op IFA draait het daarnaast om wat op z’n Duits Vernetzung heet: alle gadgets worden onderling met elkaar verbonden. In huis betekent dat bijvoorbeeld: tv kijken op je tablet, of het beeld van je tablet pc naar de tv sturen. Of de wasmachine en de droger bedienen via je telefoon.

Gemak dient de mens maar of zulke oplossingen bijdragen tot een zorgenvrij bestaan, valt te bezien. Immers, alleen in sprookjes werken alle digitale gadgets lang en gelukkig met elkaar samen – zonder foutmeldingen of updates.

IFA duurt tot en met morgen, 5 september.