Spekman: laten we niet te vroeg juichen

Nederland 10 april 2012. Den Haag Museum voor Communicatie. Partij van de Arbeid geeft bij monde van partijleider Diederik Samsom een expose over
Nederland 10 april 2012. Den Haag Museum voor Communicatie. Partij van de Arbeid geeft bij monde van partijleider Diederik Samsom een expose over PvdA-voorzitter Spekman, hier op de foto met lijsttrekker Diedeirk Samsom,benadrukt dat het nog alle kanten op kan gaan. Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

‘Het is nog acht dagen te gaan tot de verkiezingen’, aldus PvdA-voorzitter Hans Spekman tegenover de NOS. ‘En in acht dagen kan nog veel gebeuren’. Alles is nog mogelijk, maar uiteraard is Spekman blij dat de PvdA virtueel in de lift zit.

Spekman:

“Mensen zijn niet gek in dit land. Die snappen dat het een heel ingewikkelde tijd is en die willen sociale oplossingen. [...] Het is fijn dat we meer vertrouwen krijgen van de mensen in het land, maar we zijn er nog niet.”

Spekman hoopt dat zijn partij de VVD van Mark Rutte nog kan inhalen.

“We willen natuurlijk liever groter zijn dan Rutte. Maar het is niet alleen een wedstrijdje wie de grootste wordt. Het gaat om de toekomst van Nederland.”

Volgens Spekman, behalve partijvoorzitter ook campagneleider, is de winst in de peilingen te danken aan het genuanceerde verhaal van de PvdA. “Nederlanders weten heel goed dat simpele oplossingen niet bestaan.” Spekman wees erop dat partijleider Diederik Samsom onlangs in een tv-debat de enige was die erkende dat Griekenland mogelijk meer tijd moet krijgen om te bezuinigen. “Dat voelt iedereen aan z’n theewater, maar de andere politici zitten nog in de ontkenningsfase.”

De PvdA is de afgelopen dagen bezig aan een opmars in alle peilingen. In de Politieke Barometer van gisteren was de PvdA voor het eerst groter dan de SP. De PvdA staat op dertig zetels, de SP op 24. De VVD blijft aan kop met 35 zetels.