Lufthansa schrapt door stakingen 350 vluchten - vrijdag opnieuw staking

Caption: Members of German air carrier Lufthansa cabin crew union "UFO" hold placards outside a Lufthansa office building at the Fraport airport in Frankfurt, September 4, 2012. Lufthansa passengers face widespread flight disruption after cabin crew representatives said they continue a series of strikes over pay and cost-cutting measures at Germany's largest airline. The UFO union, which represents around two-thirds of Lufthansa's 19,000 cabin crew, late on Thursday called on its members to strike on Tuesday in Frankfurt and Berlin. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT CIVIL UNREST TRANSPORT) Stakend cabinepersoneel voor het Lufthansa kantoor in Frankfurt. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Door stakingen van het Duitse cabinepersoneel op de vliegvelden van Berlijn, Frankfurt en München moest Lufthansa vandaag rond 350 vluchten schrappen. Vrijdag zal de luchtvaartmaatschappij in heel Duitsland het werk neerleggen, maakte de vakbond vanavond bekend.

Behalve op de luchthavens van Frankfurt, Berlijn en München, waar vandaag al actie werd gevoerd, legt ook het personeel in Hamburg, Düsseldorf en Stuttgart vrijdag het werk neer.

Een woordvoerder van Lufthansa laat tegenover Novum weten dat door de stakingen vandaag zo’n 43 duizend passagiers gedupeerd werden. Het ging voor het merendeel om korte - en middellange vluchten, maar bij een derde van de geschrapte reizen ging het om intercontinentale vluchten naar onder andere Mexico en Peking.

Afgelopen vrijdag staakte het cabinepersoneel al op de luchthaven Frankfurt. Dit leidde tot het uitvallen van tientallen vluchten en vertragingen. Met de stakingen wil de vakbond UFO een loonsverhoging van vijf procent afdwingen nadat langlopende onderhandelingen klapten. Daarnaast voert de vakbond actie tegen plannen van de directie van Lufthansa om de arbeidsvoorwaarden te versoberen en in grotere mate te steunen op arbeidskrachten met een flexibel contract.

In mei maakte Lufthansa bekend 3500 banen te schrappen om kosten te besparen, dat is zo’n 3 procent van het totale personeelsbestand van 117 duizend werknemers. In het eerste kwartaal van dit jaar leed het bedrijf een verlies van 397 miljoen euro.