Een protest tegen de politici

Pop

Ry Cooder: Election Special ****

Op zijn vorige album Pull Up Some Dust And Sit Down ging Ry Cooder tekeer tegen de veroorzakers van de bankencrisis en andere misstanden. Met Election Special gaat hij een stap verder: zijn protest richt zich nu rechtstreeks tot de politici die volgens hem een pact met de duivel hebben gesloten.

In Mutt Romney blues bedrijft hij satire met het waargebeurde verhaal over de hond van Mitt Romney. Romney bond het arme beestje op het dak vast tijdens een lange autorit. Het is de opmaat voor de wantoestanden die Cooder de machthebbers in zijn land verwijt, van de manier waarop kansarme kiezers bij het stembureau worden weggehouden tot zijn vaststelling dat de Amerikaanse grondwet geweld wordt aangedaan.

Anders dan Bruce Springsteen, die zijn recente Wrecking Ball aan soortgelijke onderwerpen wijdde, bedient Cooder (65) zich van veel humor. In Going to Tampa laat hij een aanhangster van de wapenclub NRA en een man van de rechtse Tea Party met elkaar naar bed gaan, met al het wapentuig dat daarbij komt kijken.

Zijn protest komt extra hard aan door de fantastische muziek die teruggrijpt op blues en folk, gespeeld zoals alleen Ry Cooder het kan.