De Appel zamelt geld in voor hun marathons

Toneelgroep De Appel in Den Haag heeft dit weekend de reddingsactie ‘Duizend voor duizend’ gelanceerd. Als duizend vrienden van het gezelschap eenmalig duizend euro betalen, is het gezelschap de komende twee jaar uit de financiële problemen.

De Appel loopt op jaarbasis vijf ton euro subsidie mis van het Fonds Podiumkunsten, ondanks een positief advies. Van de gemeente Den Haag krijgt De Appel nog wel 1,8 miljoen per jaar, maar toch heeft de vijf ton minder volgens zakelijk leider Gerrit Dijkstra grote gevolgen: het gezelschap kan dan niet langer de marathonvoorstellingen maken waarmee het zich nu onderscheidt.

De donatie is fiscaal aftrekbaar. Donateurs krijgen als dank een gala-avond en een diner. Artistiek leider Aus Greidanus: „U krijgt de helft terug en, aangenomen dat u met z’n tweeën bent, kost het nog maar 250 euro per persoon.”

Maar de presentatie zondag heeft niet onmiddellijk donateurs opgeleverd. Dijkstra: „Het is natuurlijk wel een bedrag waar je even over na moet denken.” Steun van de trouwe vriendenvereniging redde De Appel twee keer eerder: dankzij de vrienden kon de groep het eigen theater in Den Haag kopen en in 2000 doneerden 6.000 vrienden en bezoekers al eens geld in het kader van de reddingsactie 5 voor 12.