Colombiaanse president bevestigt deal met FARC

De Colombiaanse regering en de linkse rebellengroepering FARC hebben een voorlopige overeenkomst ondertekend over de vredesonderhandeling. De eerste gesprekken, die uiteindelijk moeten leiden tot vrede tussen het regeringsleger en de guerrilla’s, zullen half oktober plaatsvinden in Oslo. Dat maakte president Juan Manuel Santos bekend in een televisietoespraak.

Santos tijdens zijn televisietoespraak vanuit het Nariño paleis in Bogota.
Santos tijdens zijn televisietoespraak vanuit het Nariño paleis in Bogota. Foto AFP

De Colombiaanse regering en de linkse rebellengroepering FARC hebben een voorlopige overeenkomst ondertekend over vredesonderhandelingen. De eerste gesprekken, die uiteindelijk moeten leiden tot vrede tussen het regeringsleger en de guerrilla’s, zullen half oktober plaatsvinden in Oslo en vervolgens worden voortgezet in Havana. Dat maakte president Juan Manuel Santos bekend in een televisietoespraak.

Rodrigo Londoño Echeverri (bekend onder de naam Timochenko), de belangrijkste leider van de guerillabeweging, heeft bevestigend gereageerd op de toespraak van Santos in een video opgenomen in de jungle, van waaruit de rebellengroep opereert. De video is uitgezonden op de Colombiaanse staatstelevisie, zo meldt Colombia Reports.

Venezuela en Chili ondersteunen onderhandelingen

De Zuid-Amerikaanse landen Venezuela en Chili zullen de gesprekken ondersteunen. Santos benadrukte verder dat er geen staakt-het-vuren zou zijn tijdens deze poging om het vijf decennia durende conflict op te lossen. Die opmerking was een verwijzing naar een eerder, mislukt vredesoverleg. Toen gaf de regering een stuk land aan de FARC in ruil voor een staakt-het-vuren. De rebellen hielden zich hier echter niet aan en bleven aanvallen uitvoeren, politici ontvoeren en drugs smokkelen.

‘Routekaart naar definitieve vrede’

Santos noemde de overeenkomst een routekaart naar ‘een definitieve vrede’. De overeenkomst volgt op zes maanden van directe besprekingen in Cuba, waarbij vertegenwoordigers van Cuba en Noorwegen als bemiddelaar optraden. De hoofdpunten van het overleg zullen bestaan uit landbouwhervorming, teruggave van gestolen land, bestrijding van armoede en schadevergoeding aan slachtoffers, zo meldt persbureau Novum. Militaire operaties zullen daarnaast niet worden stopgezet en er zal ook geen grondgebied worden afgestaan.

Gisteren al bevestigde de leider van de FARC, Rodrigo Londono, dat de rebellengroepering zou plaatsnemen aan de onderhandelingstafel om een poging te doen de strijd die sinds 1964 woedt te beëindigen.

FARC flinkt verzwakt

De FARC heeft na de vorige, rampzalig verlopen vredesonderhandeling met de regering flinke verliezen geleden door een agressief guerrillabestrijdingsprogramma waarin de sterkte van de groep ruwweg gehalveerd werd. Er zouden momenteel naar schatting nog ongeveer achtduizend strijders zijn. Sinds 2008 zijn bij militaire raids ook drie kopstukken van de FARC gedood, onder wie topcommandant Alfonso Cano.

De Cubaanse leider Raul Castro en zijn broer Fidel zijn waarschijnlijk de enige overgebleven leiders in Latijns-Amerika die het begin van de Colombiaanse guerrilla nog als volwassenen hebben meegemaakt en zij willen graag een leidende rol spelen in regionale aangelegenheden. Leden van de FARC en het ELN hebben in Cuba kunnen wonen en medische behandeling kunnen ondergaan, dikwijls met stilzwijgende steun van de Colombiaanse regering. Hun aanwezigheid is wel een van de redenen waarom de Verenigde Staten Cuba bestempelen als een ‘staatssponsor van terrorisme’, een label dat Cuba fel van zich afwerpt.