Bijbruinen

Heriberto Pacheco stands still as someone rolls suntan oil on his skin before competing in the Mr. Mexico and Miss Perfection bodybuilding contest in Mexico City, Sunday, Sept. 2, 2012. The body building competition attracts more than 500 participants from around the country for the three day event. (AP Photo/Eduardo Verdugo)
Heriberto Pacheco stands still as someone rolls suntan oil on his skin before competing in the Mr. Mexico and Miss Perfection bodybuilding contest in Mexico City, Sunday, Sept. 2, 2012. The body building competition attracts more than 500 participants from around the country for the three day event. (AP Photo/Eduardo Verdugo)

Daar sta je dan. Woon je als bodybuilder in zonovergoten Mexico en dan lukt het je nog niet om bruin genoeg aan de start van de Mr. Mexico-verkiezingen te verschijnen.

Dus wordt deze deelnemer, Heriberto Pacheco, nog even bijgewerkt met een verfroller vol zelfbruinende zonnebrandolie. Overdreven? Niet in een arena vol opgepompte spieren. Je wint als bodybuilder alleen maar als ieder aangespannen spiertje zichtbaar is voor de jury. En dat showen van al die spierdefinitie gaat nu eenmaal beter als je bruingebakken bent. Nou ja, bruingebakken... Er wordt tegenwoordig steeds vaker naar de verf gegrepen.

Op internet wordt flink gediscussieerd over wat nou de beste manier is. De een zweert bij caroteencrème, de ander bij ‘gewone’ Ambre Solair en weer iemand anders laat tubes zelfbruinsel uit het buitenland aanrukken of laat zich beschieten met een spraygun.

Over het gebruik van (baby)olie tijdens wedstrijden is ook discussie. Sommige deelnemers aan wedstrijden zweren erbij. Omdat publiek en jury vaak op enige afstand zitten, zou de olie de spierdefinitie versterken. Maar, zo zeggen de tegenstanders, in een zaal vol licht, lucht en warmte kan die olie juist gaan spiegelen.

Dit evenement in Mexico duurt drie dagen en bestaat ook nog uit de uitverkiezing van Miss Perfection, de vrouwelijke bodybuildtitel. De bekendste bodybuilder is natuurlijk Arnold Schwarzenegger. Hij werd in de jaren zeventig een aantal malen Mr. Universe.