Assad en president Rode Kruis in gesprek over situatie Syrië

Caption: Syrian Deputy Foreign Minister Faisal al-Miqdad (R) meets with the President of the International Committee of the Red Cross (ICRC) Peter Maurer in Damascus, on September 4, 2012. Red Cross chief Peter Maurer was in Syria on a mercy mission amid a surge of bombings and clashes in the capital and the second city Aleppo that left scores more dead, a spokeswoman said. AFP PHOTO/ STR
Caption: Syrian Deputy Foreign Minister Faisal al-Miqdad (R) meets with the President of the International Committee of the Red Cross (ICRC) Peter Maurer in Damascus, on September 4, 2012. Red Cross chief Peter Maurer was in Syria on a mercy mission amid a surge of bombings and clashes in the capital and the second city Aleppo that left scores more dead, a spokeswoman said. AFP PHOTO/ STR De Syrische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Faisal al-Miqdad (rechts) in gesprek met Rode Kruis-president Peter Maurer. Foto AFP

De president van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer sprak vandaag met de Syrische president Bashar al-Assad. Zij hadden het onder andere over de “snel verslechterende humanitaire situatie” in Syrië.

Dat laat een woordvoerder van het Rode Kruis weten tegenover persbureau AP. Maurer begon gisteren aan een driedaags bezoek aan Syrië. Naast de schrijnende humanitaire situatie in het land wilde de topman van de hulporganisatie ook de moeilijkheden bespreken die de islamitische tak, de Rode Halve Maan, ondervindt bij het verstrekken van hulp aan gewonde Syrische burgers.

Maurer en Assad waren 45 minuten in beraad, meldt persbureau Reuters. Na hun gesprek ontmoette de president van het Rode Kruis de Syrische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad. Maurer liet weten een “positief gesprek” te hebben gehad met Assad over de mogelijkheden om burgers te beschermen en gedetineerden te voorzien van medische hulp. De topman liet eerder al weten dat hij zich tijdens zijn driedaagse bezoek sterk zal blijven maken voor toegang tot gevangenissen en detentie centra in Syrië. Volgens mensenrechtenorganisaties worden tienduizenden mensen vastgehouden.

De afgelopen weken escaleerde het geweld in Syrië. Volgens activisten was augustus de bloedigste maand sinds de opstand begon in maart 2011.