Wijffels gaat bankencommissie leiden - spaargeld beter beschermen

Herman Wijffels gaat onderzoeken hoe spaargeld beter kan worden beschermd. Foto NRC / Roel Rozenburg

Herman Wijffels, oud-topman van de Rabobank, wordt voorzitter van een commissie die gaat onderzoeken hoe spaargelden bij banken beter beschermd kunnen worden. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.

De zogeheten Commissie Structuur Banken gaat bekijken hoe de spaar- en investeringsactiviteiten van banken zodanig gescheiden kunnen worden dat de spaargelden in geval van crisis beter afgeschermd kunnen worden, meldt persbureau Novum. De commissie gaat ook kijken of een verbod voor banken om met geld van klanten speculeren haalbaar is. Minister De Jager:

“Spaarders moeten goed worden beschermd in het geval van een crisis en niet opdraaien voor de fouten van bankiers. Daarom moet een bank in de toekomst snel kunnen worden gescheiden wanneer financiële problemen zich voordoen.”

Dit weekeinde liet de Belgische premier Elio di Rupo al weten dat de banken in zijn land hun spaar- en zakenactiviteiten moeten scheiden.