Opinie

Weglooptelevisie

Het plan om pleegkinderen in een tv-programma hun eigen pleegouders te laten kiezen is na een storm van protest opgegeven. Waarna Hilversum natuurlijk gewoon aan nieuwe ideeën werkt, want kinderen in realityseries zijn goud waard. Realitykinderen zijn, daar gaan we weer: authentiek, ontroerend en goedkoop. Daarom zag u ze in het tv-programma Echt Scheiden en komen er steeds meer lekkere programma’s over hun problemen. In Help, ons kind is te dik! vallen ze af. In Ontvoerd zal Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel dit najaar ontvoerde kinderen „terughalen uit het buitenland”. Homoseksuele tieners beleven voor volk, vaderland en Arie Boomsma hun coming out in Uit de kast. En in Over mijn lijk praat Patrick Lodiers met jonge stervenden – ook tieners.

De laatste twee zijn programma’s van Skyhigh TV, een groot productiebedrijf dat ook De Slimste Mens en Knevel & Van den Brink maakt. Het management lijkt de EO zelf wel, met onder anderen de presentatoren Bert van Leeuwen en Marc Dik als directeur.

Vorige week verscheen een betaalde oproep van Skyhigh op het discussieforum van de website oudersonline.nl.:„Is uw kind van huis weggelopen? En wilt u dat hij of zij weer thuiskomt? Misschien kunnen wij wat voor u betekenen. Wij zijn een televisieteam dat nauw samenwerkt met professionele coaches die zich – gedurende een paar maanden lang – gaan vastbijten in de problemen rond uw weggelopen zoon of dochter (…)”

Ik belde met creatief directeur Marc Dik, die alles probeerde weg te wuiven. Volgens hem zat het programma nog „volledig in de researchfase”. Ik vertelde van de oproep. „O”, zei hij. „Dan is het al begonnen.”

De opdrachtgever is „een grote commerciële zender”. Voorbeeld is de Duitse realitysoap Die Ausreisser, te zien op YouTube: „Maria, komm nach Hause!”, zegt een moeder. ‘Streetworker’ Thomas Sonnenburg zoekt het meisje (14) op. Zij is met een vriendje, hij is 18. En ze hebben onbeschermde seks!

„Jij staat er zó bevooroordeeld in”, had Marc Dik tegen mij gezegd.

Als ik beelden zie van 14-jarige meisjes, iemand zet daar rockmuziek onder en een bronzen mannenstem begint over onbeschermde seks: Ja. Dan wil ik me wel eens afvragen of problemen oplossen het doel is.

Later belde uitvoerend producent, Frank Stojansek. Hij zei dat de „straatcoaches” weliswaar „freelance” werken, maar „óók na de opnames” doorgingen. Stojansek klonk zo aardig. Bijna leek dit nu eens echt een integer programma te worden.

Toen nog maar eens gelezen over de formats van Skyhigh TV. Misschien lag het echt aan mij. Op de website ontdekte ik Vier handen op een buik: een realitysoap waarin „bekende moeders” zich komend voorjaar voor de camera over „aanstaande tienermoeders zullen ontfermen”. Superieur jezuïtische zin, voor deze nogal gereformeerde format: de bekende moeder „wijst de biologische vader op zijn verantwoordelijkheid”.

Maar daarover een andere keer meer.