VS staken training Afghaanse politie

De Verenigde Staten hebben hun training van nieuwe lokale Afghaanse politieagenten tot nader order gestaakt. Eerst willen ze nader onderzoeken of de Talibaan hebben weten te infiltreren bij de rekrutering. Dat hebben militaire woordvoerders gisteren gezegd.

De stap volgt op tientallen incidenten, waarbij Afghaanse rekruten het vuur openden op Westerse militairen, niet zelden hun instructeurs. Daarbij zijn dit jaar al 45 militairen gedood, vooral Amerikanen. De opleiding van nieuwe rekruten voor de reguliere politie en het leger gaan voorlopig door. Wel bleek gisteren dat ook de training van Afghaanse elitetroepen om dezelfde reden onlangs is stilgelegd maar deze werd binnen een paar weken hervat.

Het besluit van gisteren geldt voor het programma van de Afghaanse Lokale Politie. Dat richt zich niet op de reguliere politie maar op lokale milities, die de rol van de politie hier en daar moeten overnemen.

Het ALP-programma was al omstreden omdat de milities vaak van corruptie en misbruik worden beschuldigd. Zo’n duizend rekruten zullen het voorlopig zonder Amerikaanse trainers moeten stellen.

Het ALP-programma, dat twee jaar geleden begon, werd vooral gestimuleerd door de toenmalige bevelhebber, generaal David Petraeus. Diens opvolger, generaal John Allen, schatte onlangs dat een kwart van de schietincidenten viel terug te voeren op de Talibaan. Eerder was door de NAVO gesuggereerd dat het maar om een op de tien incidenten zou gaan. De rest zou te wijten zijn aan persoonlijke problemen van rekruten.

De beslissing van de Amerikanen heeft geen invloed op de Nederlandse politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz. Zo’n 500 Nederlandse militairen leiden daar in verschillende districten leden van de zogeheten geüniformeerde politie op. Die cursussen staan los van de training van de milities. Sterker nog, de officiële politie die Nederland traint heeft juist veel last van de zogeheten arbaki. De milities zijn vooral in het noorden de afgelopen jaren erg machtig geworden en hebben het op verschillende plekken voor het zeggen. Human Rights Watch rapporteerde vorig jaar dat de groepen in Kunduz zich niets aantrekken van de overheid en mensenrechtenschendingen als moord, verkrachting en afpersing op hun geweten zouden hebben.