Voordeel bij doorverkopen woning voor drie jaar verlengd

Alleen over de meerwaarde en eventuele vergoedingen moet wel overdrachtsbelasting worden betaald. Foto NRC / Arjan de Jongh

Eigenaren van huizen en bedrijfspanden hebben voortaan langer de tijd om voor minder overdrachtsbelasting hun eigendom weer door te verkopen. De maatregel van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is afgelopen zaterdag ingegaan.

In de oude belastingwet was de termijn voor het belastingvrij doorverkopen van vastgoedbezit een half jaar. Weekers verlengt deze termijn nu tijdelijk naar drie jaar. Alleen over de meerwaarde en eventuele vergoedingen moet wel overdrachtsbelasting worden betaald, meldt persdienst Novum.

De staatssecretaris hoopt hiermee de vastgelopen woning- en vastgoedmarkt een steuntje in de rug te geven. Vastgoedeigenaren konden door de vastgelopen markt namelijk weinig gebruik maken van de periode van zes maanden dat zij niet opnieuw overdrachtsbelasting hoefden te betalen. Hierdoor krijgen zij meer tijd om panden te renoveren en weer te verkopen.

Als voorbeeld van particulieren die gebaat zijn bij de verruiming noemt Weekers stellen die vlak na aankoop van hun woning gaan scheiden en hun huis weer moeten verkopen. Ook mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen maar hun oude huis niet zomaar kwijt zijn, profiteren volgens Weekers van de maatregel.

In het Lenteakkoord is afgesproken om de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent permanent te maken. De kosten daarvan zijn 1,2 miljard in 2013. Die moeten worden gedekt door het belasten van de reiskostenvergoeding.