Vitesse tweede na late zege op Feyenoord, Twente blijft leiden

Wilfried Bony heeft Vitesse gisteren in de extra tijd een thuiszege op Feyenoord bezorgd. De Ivoriaanse spits maakte met een prachtige hakbal de enige treffer van de wedstrijd. Na de zege staat Vitesse op de tweede plaats in de eredivisie, Feyenoord is zesde.

Vooraf ging de meeste aandacht uit naar de terugkeer van Theo Janssen bij zijn oude club Vitesse. Op een paar fluwelen passjes na kon Janssen zich nauwelijks onderscheiden. De van Ajax overgekomen middenvelder bevond zich in goed gezelschap, want ook de andere 21 spelers op het veld konden dat aanvankelijk niet. „Nul-nul was een terechte uitslag geweest”, vond Janssen, die zelf tevreden was over zijn rentree.

Vooral de eerste helft viel er weinig te beleven in het duel tussen de twee subtoppers. Na rust was Feyenoord sterker. Lex Immers kreeg twee kansen, maar vond eerst doelman Piet Velthuizen op zijn weg en schoot daarna naast. Uiteindelijk was het Vitesse dat scoorde. Bony verraste met zijn hakbal doelman Erwin Mulder. Hij bewees daarmee dat Vitesse gelijk had door eind vorige week geen medewerking te verlenen aan een transfer naar Aston Villa.

FC Twente bleef koploper maar ontsnapte gisteren ternauwernood aan het eerste puntenverlies. Pas in de blessuretijd kreeg de ploeg van trainer Steve McClaren hekkensluiter VVV-Venlo op de knieën. De in goede vorm verkerende Leroy Fer scoorde uit een strafschop de enige treffer van de wedstrijd, nadat Ismo Vorstermans debutant Mirco Born had gevloerd.

De fysiek sterke middenvelder, die vorig seizoen overkwam van Feyenoord, nam zoals vaker deze voetbaljaargang Twente bij de hand. De benutte strafschop was Fers tweede winnende treffer in vier dagen tijd. Donderdag schoot hij diep in de verlenging Twente al naar de groepsfase van de Europa League. Die midweekse krachtsinspanning tegen het Turkse Bursaspor hadden de tukkers duidelijk nog niet verwerkt. Het verschil tussen de koploper en de hekkensluiter was niet eens waarneembaar. Sterker nog, in de tweede helft had VVV lange tijd de overhand. De Limburgers kregen kansen maar Oguzhan Türk en Vorstermans waren niet doeltreffend.

RKC Waalwijk blijft ook na vier wedstrijden ongeslagen en staat nu vijfde. De Brabanders kwamen thuis tegen Heracles Almelo al na een halve minuut op achterstand, maar sleepten toch een punt uit het vuur: 1-1. Willie Overtoom scoorde voor Heracles, Florian Jozefzoon was de doelpuntmaker van RKC. (Novum)