‘UCI heeft Lance Armstrong meerdere malen beschermd tegen positieve dopingtests’

Lance Armstrong walks back to his car after running at Mount Royal park with fans in Montreal August 29, 2012. REUTERS/Christinne Muschi (CANADA - Tags: SPORT CYCLING SOCIETY)
Lance Armstrong walks back to his car after running at Mount Royal park with fans in Montreal August 29, 2012. REUTERS/Christinne Muschi (CANADA - Tags: SPORT CYCLING SOCIETY) Gisteren meldde tv-zender France 2 dat USADA met nieuwe testen doping heeft gevonden in oude bloedmonsters van Armstrong. Foto Reuters / Christinne Muschi

De internationale wielerunie UCI heeft Lance Armstrong meerdere malen beschermd tegen positieve dopingtests. Dit beweert zijn voormalig ploeggenoot Tyler Hamilton in zijn boek The Secret Race, dat morgen verschijnt en dat hij schreef met de Amerikaanse onderzoeksjournalist Daniel Coyle.

Hamilton:

“Ik weet dat omdat hij [Armstrong] het me vertelde.”

USADA: Armstrong, Bruyneel en UCI hadden gesprekken met dopinglab

Ook uit documenten van het Amerikaans antidopingagentschap USADA zou blijken dat Armstrong, zijn ploegleider Johan Bruyneel en de UCI in 2001 gesprekken hadden met het dopinglab in Lausanne over een positieve dopingtest op epo in de Ronde van Zwitserland van dat jaar. Directeur Martial Sagry van het lab heeft dit aan USADA verklaard.

Hamilton, zelf meermaals op doping betrapt, beschuldigde de UCI vorig jaar in het tv-programma 60 Minutes al van het verdoezelen van een positieve dopingtest van Armstrong. Ook Floyd Landis, een andere ploeggenoot, uitte meerdere malen deze beschuldiging. In zijn boek beschrijft Hamilton tot in detail dopegebruik van hemzelf en Armstrong. Niet alleen in 2001 zou de UCI een voorkeursbehandeling aan Armstrong hebben gegeven in dopingzaken, ook in 1999 en 2004 was dat volgens Hamilton het geval.

‘Met nieuwe testen doping gevonden in oude bloedmonsters’

USADA maakte onlangs bekend dat het Armstrong (40) levenslang wil schorsen en zijn zeven Tourzeges wil afnemen wegens doping. De UCI moet beslissen of het de straf effectueert, maar wacht op bewijs. Gisteren meldde tv-zender France 2 dat USADA met nieuwe testen doping heeft gevonden in oude bloedmonsters van Armstrong. “Als blijkt dat de UC moet straffen, zullen wij daar geen problemen mee hebben”, zei UCI-voorzitter Pat McQuaid gisteren tegen de website Cycling Weekly.

Meer over de zaak tegen Lance Armstrong vanmiddag in NRC Handelsblad (en in de digitale editie). Onder meer: ‘UCI hield Armstrong hand boven het hoofd’.