Strafdossier Kalbfleisch en Westenberg werd ‘uit woede’ gelekt

Peter Poot, van het bedrijf Chipshol, is degene die het vertrouwelijke strafdossier over twee verdachte ex-rechters ter inzage gaf aan NRC Handelsblad. Hij deed dat uit woede over “spelletjes” van de ex-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg.

Justitie verdenkt Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch van een dubieuze rol bij de verkoop van grond rondom luchthaven Schiphol. Foto NRC / Rien Zilvold

Peter Poot, directeur van het bedrijf Chipshol, is degene die het vertrouwelijke strafdossier over twee verdachte ex-rechters ter inzage gaf aan NRC Handelsblad. Hij deed dat uit woede over “spelletjes” van de ex-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg.

Dat verklaarde Poot vanochtend voor de Utrechtse rechtbank. Daar begon het proces wegens meineed tegen beide magistraten. Op verzoek van de advocaten van de verdachten werd Poot gehoord als getuige.

Afgelopen weekend publiceerde NRC Handelsblad een artikel waarin geciteerd werd uit de verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken met de verdachten. Ook werd informatie gebruikt uit de verhoren van de verdachten en onderschepte mails. De raadslieden van de verdachten zeiden vanochtend dat door het artikel hun recht op een eerlijk proces geschonden is en dat getuigen die nog gehoord moeten worden er mogelijk door beïnvloed zijn.

Rapport doorgespeeld uit woede over lekken en zwartmakerij

Poot kreeg in april het dossier als slachtoffer in de zaak en ondertekende een verklaring dat hij het niet aan derden zou laten lezen. Hij zei vanochtend dat hij die afspraak bewust geschonden heeft nadat hij in het dossier las hoe de verdachten probeerden een cruciale getuige zwart te maken. Ook had hij gelezen dat Kalbfleisch stukken wilde lekken aan De Telegraaf, waarbij er een afspraak zou zijn dat de krant zou verwijzen naar “bronnen bij justitie”.

Justitie heeft dit weekend de rijksrecherche al opgedragen te onderzoeken wie het strafdossier gelekt heeft. Het proces zou vandaag verder gaan met het horen van de voornaamste getuige, een gepensioneerde griffier van de Haagse rechtbank. Zij verklaarde eerder dat de ex-rechters zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling.