PvdA nu zelfs groter dan SP in peiling Ipsos Synovate - PvdD groter dan GroenLinks

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom. Foto NRC / Maarten Hartman

Het hing al even in de lucht, maar nu is het zo ver: de eerste peiling waarin de PvdA groter is dan de SP is een feit. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate wint de PvdA ten opzichte van eind vorige week vier zetels en verliest de SP er drie.

De PvdA komt daarmee in de nieuwste peiling uit op dertig zetels en de SP op 24. De grootste partij in de nieuwste peiling is echter nog altijd de VVD met 35 virtuele zetels. De PvdA is nu de tweede partij van het land volgens deze peiling, de SP de derde, de PVV met achttien zetels de vierde partij en het CDA met veertien zetels de vijfde.

Opvallend is ook dat in de Ipsos Synovate de Partij voor de Dieren met vier zetels nu zelfs groter is dan GroenLinks (drie zetels - een verlies van één zetel ten opzichte van vorige week). D66 zou volgens de peiling uitkomen op veertien zetels. De SGP en 50Plus zouden beiden kunnen rekenen op twee zetels als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De ChristenUnie is van vijf naar vier gezakt.

Peiling: PvdA groter dan SP:

In peiling De Hond nadert PvdA de SP nog slechts

In de nieuwe Peilingwijzer.nl, het gewogen gemiddelde van de vier peilingen, is de SP nog wel groter dan de PvdA. Maar ook daar slinkt de voorsprong van de SP duidelijk. De SP staat overigens nog altijd op grote winst ten opzichte van de uitslag van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

In de peiling van Maurice de Hond verliest de SP ten opzichte van vorige week ook fors, zes zetels maar liefst. De PvdA nadert de SP en klimt van 18 naar 25. Bij De Hond komt de SP nu uit op 29. De VVD is bij die peiling veruit de grootste partij, nu de SP fors zetels verliest in de peilingen. De VVD wint er vier en komt terecht op 35 zetels.

In de vandaag verschenen peiling van De Hond verliest het CDA twee zetels en komt op twaalf uit. De PVV blijft op achttien staan en D66 verliest een zetel en houdt er dertien over. GroenLinks blijft op vijf staan en de ChristenUnie daalt van zeven naar zes.

De partij voor de Dieren wint een zetel en stijgt naar drie, de SGP blijft stabiel op twee. 50Plus houdt de twee zetels die de ouderenpartij vorige week ook had, de Piratenpartij verliest de ene zetel die De Hond vorige week peilde.

Nog geen duidelijkheid over mogelijke formatie:

Foutmarge
Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.