Partijen ondertekenen ‘roze’ akkoord - COC spreekt van ‘historisch moment’

Foto AFP / Yoshikazu Tsuno

Alle grote politieke partijen, behalve CDA, ChristenUnie en SGP, ondertekenen vanochtend in Den Haag het Roze Stembusakkoord 2012. Daarin beloven de partijen slepende kwesties rond homoseksualiteit, zoals de ‘weigerambtenaar’, nu echt aan te pakken.

Het Roze Stembusakkoord is een initiatief van GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap en is ondertekend door haar partij en de VVD, PVV, PvdA, SP, D66, de Partij voor de Dieren, 50Plus en DPK, de partij van Hero Brinkman. In het akkoord beloven de partijen een aantal kwesties rond homoseksualiteit te regelen:

  • De ‘weigerambtenaar’. Ambtenaren van de burgerlijke stand mogen nu nog weigeren een homoseksueel paar te trouwen.
  • Het nu echt verplichten van voorlichting over homoseksualiteit op scholen.
  • Een oproep om docenten en leerlingen niet meer van school te sturen als ze “homoseksueel” doen.
  • Verbetering van de juridische positie van lesbische ouders.
  • Erkenning van de genderidentiteit van transgenders.

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP hebben hun handtekening niet onder het akkoord willen zetten. Het CDJA en PerspectieF, de jongerenorganisaties van het CDA en de ChristenUnie, hebben vanochtend samen een roze verklaring tegen homo-discriminatie ondertekend. Die staat overigens los van het Roze Stembusakkoord.

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Fantastisch dat het roze stembusakkoord is ondertekend. Eindelijk kunnen we stappen zetten voor homorechten http://t.co/AfYLsZ8I

Voorzitter COC noemt ondertekening akkoord ‘historisch’

Vera Bergkamp, scheidend voorzitter van homobelangenorganisatie COC spreekt tegenover NRC van “een historisch moment”:

“Nog voor er een regeerakkoord is gesloten ligt er een roze stembusakkoord op tafel waarin slepende kwesties worden geregeld. Ik ben hier ontzettend blij mee.”