Omstreden messias

Jezus was te vroeg gestorven, meende Sun Myung Moon, en nu was het aan hem om diens werk af te maken. Bijvoorbeeld met massale trouwpartijen.

FILE - In this Saturday, June 25, 2005 file photo, Unification Church leader Rev. Sun Myung Moon speaks during his "Now is God's Time" rally in New York. Moon, self-proclaimed messiah who founded Unification Church, has died at age 92 church officials said Monday, Sept. 3, 2012. (AP Photo/John Marshall Mantel)
FILE - In this Saturday, June 25, 2005 file photo, Unification Church leader Rev. Sun Myung Moon speaks during his "Now is God's Time" rally in New York. Moon, self-proclaimed messiah who founded Unification Church, has died at age 92 church officials said Monday, Sept. 3, 2012. (AP Photo/John Marshall Mantel) AP

Het bekendst werd de vanmorgen overleden Sun Myung Moon, oprichter van de kerk van de ‘Moonies’, door de massale trouwpartijen van zijn volgelingen’. Daarmee begon hij al in Zuid-Korea in de jaren 60. Hij introduceerde het ritueel in de jaren 70 en 80 ook in de Verenigde Staten.

Hoogtepunt was een plechtigheid in Madison Square Garden in New York in 1982, waarbij 2.075 paren in het huwelijk traden. Velen kenden hun aanstaande partner amper. Sommigen konden alleen via een tolk met elkaar communiceren. Moon had persoonlijk bepaald wie met wie zou trouwen. Een man die zichzelf als de nieuwe Messias beschouwde moest per slot van rekening zijn verantwoordelijkheid weten te nemen, vond hij.

Die trouwpartijen waren een essentieel bestanddeel van de ‘Unification Church’, de kerk die hij in 1954 in Zuid-Korea had opgericht. Jezus was te vroeg gestorven om te huwen en kinderen te krijgen, meende Moon. Slechts via jonge kinderen die nog zonder zonden waren, kon de mensheid zich zuiveren. Aan hem de taak om het onvoltooide werk van Jezus af te maken.

Ondanks zijn nadruk op de centrale rol van het huwelijk, had hij zelf in dit opzicht een valse start gemaakt. In 1952 scheidde hij van zijn toenmalige echtgenote, met wie hij een kind had. Deze episode zou later steevast uit de officiële Moon-literatuur worden weggelaten, net als zijn seksuele relaties met verscheidene vrouwelijke volgelingen. Moon, geboren in Noord-Korea, was toen al geruime tijd bezig een eigen kerk op te richten. Als gevolg daarvan belandde hij in een communistische gevangenis. Daar zou hij zijn gemarteld. Nadat hij in 1950 was vrijgelaten, vluchtte hij naar Zuid-Korea.

Na verloop van tijd wist Moon voet aan de grond te krijgen in de VS, een land dat hij beschouwde als het beloofde land. In 1972 ging hij er ook wonen. Naarmate zijn aanhang, vooral onder jongeren, groeide, kreeg hij ook meer kritiek. Veel ouders klaagden dat hun kinderen waren gehersenspoeld.

Ook de commerciële activiteiten van Moons kerk lagen onder vuur. Met hulp van ingezameld geld van de gelovigen werd de kerk eigenaar van onder meer hotels, een universiteit, visbedrijven, juwelierszaken en een Noord-Koreaanse autofabriek. Ook richtte de kerk het conservatieve dagblad The Washington Times op. Die krant groeide uit tot een baken voor rechts Amerika.

Moons liefde voor de VS bekoelde danig toen hij in 1982 elf maanden celstraf kreeg wegens belastingontduiking. Plotseling was het land voor hem ‘de oogst van Satan’.

Toen de faam van zijn kerk slonk, trok hij zich in Zuid-Korea terug. Af en toe deed hij nog van zich horen, zoals in 2003, toen hij in een preek de Holocaust goedpraatte. De joden verdienden volgens hem straf omdat ze Jezus hadden vermoord.

Moon stierf vanmorgen op 92-jarige leeftijd aan longontsteking, in een ziekenhuis dat eigendom was van zijn kerk. Zijn zoon zet de kerk voort.

Hoe groot die kerk nog is, is niet duidelijk. Volgens de kerk zelf telt de beweging van Moon miljoenen volgelingen. Volgens critici zijn het er zo’n honderdduizend.