Langer voordeel bij overdrachtsbelasting

Particulieren en ondernemers krijgen langer de tijd om een woning of bedrijfspand met minder overdrachtsbelasting te kopen. Met deze tijdelijke maatregel wil demissionair staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) meer doorstroming in de vastgoedmarkt krijgen.

Voorheen hoefden nieuwe kopers alleen overdrachtsbelasting (2 procent) te betalen over de eventuele winst voor de verkoper, als deze het pand binnen zes maanden tijd doorverkocht. De staatssecretaris heeft deze termijn nu verlengd naar 36 maanden tot 1 januari 2015. De maatregel staat in het Belastingplan 2013 maar is sinds afgelopen zaterdag, 1 september, van kracht.

Wie een huis koopt waarop de verkoper verlies maakt, hoeft geen overdrachtsbelasting over de transactie te betalen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Jaarlijks zijn er circa 120.000 vastgoedtransacties, volgens de woordvoerder. Bij circa 12 procent van deze transacties gaat het om panden die binnen drie jaar tijd worden doorverkocht. De maatregel kost het Rijk circa 140 miljoen euro tot 2017, denkt Financiën. De dekking zoekt het ministerie in fraudebestrijding.

De overdrachtsbelasting, ook wel ‘verhuisboete’, wordt gezien als een belemmering om snel te verhuizen. De verlenging van de claimtermijn helpt diverse doelgroepen, volgens het ministerie van Financiën.

Stellen die kort na aankoop van een woning uit elkaar gaan, hebben bijvoorbeeld meer tijd om hun huis tegen een gunstige prijs door te verkopen. Mensen die willen verhuizen naar een nieuwbouwwoning zouden zich minder zorgen hoeven te maken of hun oude huis wel wordt verkocht. Projectontwikkelaars kunnen deze klanten met minder risico garanderen dat ze hun oude woning opkopen als deze niet tijdig is verkocht. Vastgoedhandelaren zouden profiteren, omdat ze langer de tijd hebben om panden op te knappen en door te verkopen zonder twee keer overdrachtsbelasting te betalen.