Colombiaanse FARC bevestigt ‘verkennende’ vredesgesprekken

Een politieman houdt een bordje van een vredesduif omhoog tijdens een herdenking in Colombia twee maanden terug voor een door de FARC ontvoerde collega. Foto AP / Christian Escobar Mora

De leider van de Colombiaanse rebellengroep FARC, Rodrigo Londono, heeft vandaag bevestigd dat er verkennende gesprekken onderweg zijn die moeten leiden tot een uiteindelijk vredesverdrag met het regeringsleger.

FARC-leider Londono zei vandaag:

“We komen naar de onderhandelingstafel voor de dialoog en zonder rancune of arrogantie.”

Wachten was tot nu toe nog op bevestiging van FARC

Vorige week kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos al aan dat zijn regering voor het eerst sinds 2002 vredesonderhandelingen zou starten met de FARC. NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga schreef eind vorige week:

Santos bevestigde maandagavond op de nationale televisie dat er al “verkennende gesprekken” gaande zijn over een vredesverdrag met leiders van de FARC, een van oorsprong marxistische gelijkheidsbeweging die is uitgegroeid tot een gewapende groep die leeft van drugshandel en andere criminaliteit.

Het wachten was dus alleen nog op de bevestiging van dat bericht door de rebellengroep. Ook een andere linkse guerrillabeweging in Colombia, de ELN, heeft de regering gevraagd om te onderhandelen. De FARC vecht al sinds 1964 tegen de Colombiaanse regering.

Kans van slagen onderhandelingen deze keer groter dan in verleden

Het is niet de eerste keer dat de rebellen en Colombiaanse regering om tafel gaan zitten, maar de kans van slagen lijkt nu wel groter dan in het verleden. Vriesinga eind vorige week:

Veranderde omstandigheden bij de FARC en de regering in Bogotá kunnen ervoor zorgen dat er eindelijk een akkoord komt. De FARC is verzwakt door het verlies van een aantal belangrijke leiders en Santos is minder onverbiddelijk dan de vorige president, Álvaro Uribe, die alleen geloofde in een militaire oplossing. De bemiddelende rol van Cuba en Venezuela maakt de kans op een doorbraak reëel. Er zijn al gesprekken geweest in de Cubaanse hoofdstad Havana tussen oud-politici uit Colombia en kopstukken van de FARC, aldus geruchten. President Hugo Chávez van buurland Venezuela zou hebben geholpen om de partijen bij elkaar te brengen.

Santos heeft de afgelopen tijd wel wat concessies moeten doen om de FARC aan tafel te krijgen. Rebellen die zich overgeven, krijgen amnestie, aldus een anonieme bron tegen persbureau Reuters vorige week. En de leiders zullen niet worden uitgeleverd aan het buitenland, waar velen worden gezocht voor drugshandel.