Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Artsen tegen marktwerking in zorg - 86 procent wil er van af

Overgrote meerderheid van de huisartsen wil van de marktwerking in de zorg af. Foto NRC / Rien Zilvold

Driekwart van de Nederlandse artsen wil dat de marktwerking in de medische sector wordt afgeschaft. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde resultaten van een enquête door vakblad Medisch Contact onder huisartsen en medisch specialisten.

Van de huisartsen wil liefst 86 procent van de marktwerking af, tegen zeven van de tien medisch specialisten. Acht procent van de artsen wil de marktwerking uitbreiden, terwijl zestien procent de situatie wil houden zoals die nu is.

De belangrijkste bezwaren van artsen tegen de marktwerking betreffen de gevolgen ervan op de samenwerking binnen de medische sector en de toegenomen macht van de zorgverzekeraars. Hoofdredacteur Hans van Santen van Medisch Contact kan de afkeer wel verklaren.

“Artsen worden nu elkaars concurrent in plaats van collega. De marktwerking is daardoor slecht voor de samenwerking.”

Daarnaast komen er steeds meer partijen op de markt die overbodige behandelingen aanbieden waardoor de zorgkosten stijgen. Ook dat stuit de artsen tegen de borst.
De kwestie houdt de politiek ook bezig. Onder meer VVD en CDA verdedigen die, terwijl partijen als de SP en de PvdA afscheid van de marktwerking willen nemen.