Aanklacht mijnwerkers in Zuid-Afrika ingetrokken

De gearresteerde mijnwerkers zouden de politie hebben uitgedaagd.

Rotterdam. De Zuid-Afrikaanse justitie heeft de aanklacht tegen 270 mijnwerkers voor moord op 34 van hun stakende collega’s voorlopig laten vallen. Volgens de aanklagers kunnen de mannen echter opnieuw worden aangeklaagd als het onderzoek is afgerond.

De werknemers van de mijn, nabij de stad Rustenburg, werden twee weken geleden gearresteerd nadat 34 rellende stakers gedood waren door politiekogels. Niet eerder sinds het eind van de apartheid in 1994 trad de Zuid-Afrikaanse politie zo zwaar op. Critici hebben het vertrek geëist van de minister van Politie en president Zuma.

De aanklagers in Pretoria stelden vorige week echter dat de mijnwerkers de politie zouden hebben uitgedaagd en daarom collectief verantwoordelijk waren voor de dood van hun collega’s. De intrekking van de aanklachten volgt op een stroom van kritiek van onder meer politieke partijen, vakbonden en juridisch experts. Zelfs de minister van Justitie zette vraagtekens bij de beslissing om de gearresteerde mijnwerkers aan te klagen via de wet die stamt uit de tijd van de apartheid. De wet uit 1958 maakt het mogelijk om demonstranten met een ‘gemeenschappelijk doel’ als groep voor criminele feiten te vervolgen.

De Marikana-mijn van het Britse Lonmin ligt intussen nog steeds goeddeels plat. Onderhandelingen tussen de stakers en het bedrijf hebben nog niet tot een salarisakkoord geleid. nrc