VS staken het opleiden van Afghaanse soldaten - screening moet beter

Afghan national police officers attend their graduation ceremony at a National Police training center in Jalalabad, east of Kabul, Afghanistan, Thursday, August 30, 2012. Over 141 National police officers graduated after receiving 2 months of training in Jalalabad. (AP Photo/Rahmat Gul)
Afghan national police officers attend their graduation ceremony at a National Police training center in Jalalabad, east of Kabul, Afghanistan, Thursday, August 30, 2012. Over 141 National police officers graduated after receiving 2 months of training in Jalalabad. (AP Photo/Rahmat Gul) Afghaanse politie-agenten bij hun diploma-uitreiking in een trainingscentrum in Jalalabad. Foto AP / Rahmat Gul

De Amerikaanse special forces in Afghanistan hebben alle trainingen voor nieuwe Afghaanse soldaten tijdelijk opgeschort. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post. De reden is de dood van 45 Amerikaanse militairen door aanslagen van Afghaanse ‘collega’s’.

Pas nadat alle 27.000 rekruten zijn gescreend op banden met de Taliban zegt de bevelhebber van de Amerikanen in Afghanistan weer verder te gaan met de opleidingen. Ook zouden de opgeleide militairen na hun opleiding langdurig moeten worden gevolgd om te kijken of zij niet op termijn het kamp van de Taliban worden ingetrokken.

Volgens The Washington Post zijn bij de screening tot nu toe diverse richtlijnen niet nageleefd uit angst dat de opbouw van een Afghaans leger daardoor te langzaam zou gaan. De internationale druk om op korte termijn een groot Afghaans leger te hebben opgebouwd is groot.

Het is de bedoeling dat NAVO-troepen zich volgend jaar terugtrekken uit Afghanistan. Nederland leidt in de provincie Kunduz politietroepen op.

De Amerikaanse beslissing treft ook zo’n duizend Afghanen die momenteel tot politieagent worden opgeleid. Operaties waarbij al getrainde agenten betrokken zijn en de rekrutering van nieuwe leden gaat wel door.