Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Terugkijken: afgebroken Zomergasten-aflevering alsnog afgemaakt

Jolande Withuis in gesprek met Jan Leyers. Foto Screenshot Uitzendinggemist.nl

En dan werd dus toch nog de uitzending met historisch socioloog en schrijfster Jolande Withuis afgemaakt. Gisteravond vervolgde Jan Leyers zijn op 5 augustus afgebroken gesprek met haar. Vooral enkele mooie oneliners van Withuis bleven hangen bij de kijkers.

De uitzending met Withuis moest een paar weken geleden na een uur worden afgebroken, omdat de historisch socioloog werd overvallen door een hevige migraine-aanval. Omdat de NRCV gisteravond bereid was wat zendtijd af te staan aan de VPRO, kon de afgebroken uitzending alsnog worden afgerond. Niet in de studio van Zomergasten en niet live, maar bij Withuis thuis.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Oneliners Withuis doen het goed op Twitter

Withuis vertelde aan het begin van het hervatte interview, in een korte terugblik op haar migraine-aanval van een kleine maand geleden, dat ze ongelooflijk veel steunbetuigingen en beterschapswensen van kijkers had ontvangen. Waarschijnlijk waren die een gevolg van haar sympathieke overkomen op televisie. De uitzending werd toen erg positief beoordeeld. Ook gisteren kwam Withuis op veel kijkers weer vriendelijk en plezierig over:

Twitter avatar VioletFalkenbur Violet Falkenburg Zelden iemand gezien met zo’n intens door en door aardige uitstraling. En dan ook nog zo slim praten #Zg12

Withuis formuleerde bovendien nogal wat puntige oneliners die het goed deden op Twitter. Een paar op een rijtje:

Twitter avatar GeertJanBlanken GeertJanBlanken “Ideologie maakt dom en vernielt de empathie.” Amen #zg12 #withuis
Twitter avatar InaStrating Ina Strating “Vriendelijke aandacht, informatie en praktische hulp hebben mensen na rampen nodig, niet teveel in trauma’s/handelen” #jolandewithuis #zg12
Twitter avatar YoeriAlbrecht Yoeri Albrecht Goed wat Withuis over herdenken zegt. ‘Als je alles herdenkt herdenk je niets’ #Herdenkingshutspot #ZG12

Toch lijkt lang niet iedereen te hebben gekeken gisteravond. Vaste ‘commentatoren’ als Femke Halsema hielden zich na de uitzending van gisternacht stil op Twitter. De kijkcijfers waren dan ook niet erg hoog met 141.000 kijkers. Maar dat mocht vanwege het late uitzendtijdstip nauwelijks een verrassing heten.