Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Samsom wil alleen als premier in kabinet - ook Roemer ambieert die post

PvdA-leider Diederik Samsom ten tijde van het debat over het Lenteakkoord. Foto Foto Hollandse Hoogte / Werry Crone

Diederik Samsom stapt alleen in een kabinet als hij de nieuwe premier wordt. Dat zei de PvdA-lijsttrekker zondag bij het televisieprogramma Buitenhof. Eerder vandaag zei SP-leider Emile Roemer nog altijd te hopen dat hij premier wordt.

Samsom zei vandaag in Buitenhof:

“Ik ga in geen enkel kabinet zitten, behalve als het mijn naam draagt.”

Samsom: politiek leider PvdA in Kamer

Samsom werd gevraagd of hij bereid is vicepremier te worden in een kabinet waarbij Mark Rutte (VVD) opnieuw premier wordt. Hij antwoordde dat de politiek leider van de PvdA traditioneel in de Tweede Kamer zit. Daarop wordt alleen een uitzondering gemaakt als de partij de grootste wordt, stelde hij.

Voormalig politiek leider van de PvdA Wouter Bos nam in 2007 overigens wel plaats in een kabinet, als vicepremier onder Jan Peter Balkenende (CDA). Dat kabinet haalde de eindstreep niet.

De PvdA krabbelde deze week op in de peilingen. Samsom zei dat hij nog steeds de ambitie heeft om de grootste partij te worden. Hij wees erop dat het politieke landschap “complex” is en dat dingen heel snel kunnen veranderen.

Roemer wil ook nog steeds premier worden

Mede daarom heeft ook SP-leider Roemer de hoop nog niet opgegeven premier te worden. Al verliest zijn partij de laatste dagen rap zetels in de peilingen. Roemer zei vanochten in Eva Jinek op zondag:

“Ik ben niet tevreden als ik geen premier word. Want dan zijn we niet de grootste geworden.”

Hij wil niet ten koste van alles regeren. Zo weigert hij minister te worden in een kabinet met Rutte als premier. Over een eventueel ministerschap in een kabinet met Samsom als premier, zweeg hij.

“We moeten eerst eens de kiezer laten spreken.”

Vooralsnog is de VVD van de huidige premier Mark Rutte nog ruimschoots de grootste in de peilingen.