Roemer: Samsom moet kleur bekennen over mogelijkheid linkse coalitie

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom moet duidelijk maken of hij na de verkiezingen een linkse regering wil vormen met de SP. Dat zei SP-lijsttrekker Emile Roemer vandaag bij het tv-programma Eva Jinek op zondag.

Roemer zei gisteren dat hij niet van plan is een rechts blok aan een meerderheid te helpen na de verkiezingen. De socialist verwacht eenzelfde opstelling van de PvdA. Hij wees erop dat de campagne zich steeds meer ontpopt tot een richtingenstrijd tussen links en rechts.

‘Samsom moet een keuze maken’

Daarom is duidelijkheid van de PvdA gewenst volgens Roemer. Hij zei vandaag:

“Ik vind dat Samsom een keuze moet maken.”

En wat Roemer betreft kiest Samsom voor hem.

“Ik ga ervan uit dat wat hij heeft opgeschreven [in het PvdA-verkiezingsprogramma], waarmaken wil. Dat kan niet zonder ons.”

Roemer refereerde verder aan de formatie in 2006, toen de linkse partijen zich volgens hem uit elkaar hebben laten spelen en de SP buitenspel kwam te staan. De PvdA ging toen in zee met het CDA. Maakt de PvdA nu geen keuze, dan ligt er wellicht een paars kabinet op de loer, aldus de SP’er.

Roemer wil nog steeds premier worden

De SP staat in de peilingen een stuk lager als een paar weken geleden, maar het is nog steeds de ambitie van Roemer om premier te worden. Hij zei:

“Ik ben niet tevreden als ik geen premier word. Want dan zijn we niet de grootste geworden.”

Hij wil niet ten koste van alles regeren. Zo weigert hij minister te worden in een kabinet met Rutte als premier. Over een eventueel ministerschap in een kabinet met Samsom als premier, zweeg hij.

“We moeten eerst eens de kiezer laten spreken.”