Grondlegger van de Moon-sekte overleden

Sun Myung Moon tijdens één van zijn massahuwelijken. Foto AP / Stephen Chernin

Sun Myung Moon, de Koreaanse oprichter van de Verenigingskerk en zelfverklaarde messias, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat melden functionarissen in Zuid-Korea, meldt persbureau AP.

Sun Myung Moon overleed in een ziekenhuis van de kerk, niet ver van zijn huis in Gapyeong. Hij was daar vorige maand opgenomen met longontsteking.

De patriarch en grondlegger van de controversiële Verenigingskerk werd in de jaren zeventig en tachtig bekend door duizenden aanhangers in massahuwelijken met elkaar in de echt te verbinden. Volgens critici verlangde de kerk sekteachtige devotie van haar aanhangers.

In 1993 omschreef NRC Handelsblad in een uitgebreide reportage over de “Moon-sekte” de leer van de kerk als volgt:

“Het Goddelijke Beginsel, zoals de leer in de kerk zelf heet, komt er heel kort samengevat op neer dat op paasmorgen 1936 Jezus aan de toen 16-jarige Sun Myung Moon heeft opgedragen Gods missie op aarde te voltooien. Die missie is onafgemaakt gebleven door de zondeval van Adam en Eva. Doordat de twee eerste mensen er niet in slaagden de volmaakte ouders te worden, is uit hen niet de volmaakte familie voortgekomen die had moeten leiden tot de volmaakte wereld. Sun Myung Moon heeft zo’n volmaakt huwelijk wel kunnen sluiten, in 1960 met Hak Ja Han, en sindsdien sluit hij ze ook voor zijn volgelingen. Vorig jaar in Seoel nog met 30.000 paren tegelijk. De volmaakte ouders Moon en de leden van hun kerk proberen, zoals mevrouw Moon het in het Kremlin zei, ‘onbaatzuchtig liefde te geven aan anderen”. Als zij daarin slagen en ook grote families stichten - het echtpaar Moon zelf heeft dertien kinderen - kan er uiteindelijk een volmaakt mensentype ontstaan, en een volmaakte wereld.”

In de Verenigde Staten is Moon veroordeeld voor belastingontduiking. De kerk bouwde ook een zakenimperium op dat in verschillende landen kranten, scholen, een skioord en tientallen andere ondernemingen omvatte, waaronder een vredesinstituut, een autofabriek en een hotel in Noord-Korea.

Sun Myung Moon, twee jaar geleden bij zijn negentigste verjaardag.