Wilders: band met Rutte niet onherstelbaar beschadigd - Kroes: niet meer met PVV

Wilders donderdag bij het Knevel en Van den Brink-lijsttrekkersdebat in Hilversum. Foto Reuters / Michael Kooren

De band tussen PVV-leider Geert Wilders en VVD-lijsttrekker Rutte is niet onherstelbaar beschadigd. Dat zegt Wilders vanochtend in een interview met de Volkskrant. VVD-eurocommissaris Kroes zegt desondanks in het AD dat opnieuw samenwerken met de PVV geen optie is.

Wilders reageert in het interview op de ogenschijnlijk getroebleerde verhoudingen tussen hem en Rutte na het mislukte Catshuisoverleg. Volgens de PVV-leider is er op het persoonlijke vlak echter niets veranderd:

“Zondag, bij RTL, stonden we in de eerste pauze samen buiten te roken. In de persoonlijke verhoudingen is niets veranderd, naar mijn idee. Er is niets onherstelbaar kapot gegaan.”

Elders in het interview is Wilders zeer kritisch over de premier met wie hij de afgelopen jaren zo nauw samenwerkte. De PVV-voorman vindt dat Rutte de Nederlandse soevereiniteit te grabbel gooit:

“Ik houd mijn rug recht. Rutte zegt: ik heb niets met Griekenland. Intussen schrijft elke week weer een cheque uit. Hij zegt: ik sta voor de Nederlandse soevereiniteit. Maar die geeft hij nou net weg met dat noodfonds. Hij zegt A en doet B.”

Kroes wil geen samenwerking VVD met PVV, ook niet met SP

Hoewel Wilders zegt dat de band tussen hem en Rutte niet onherstelbaar beschadigd is en hij daarmee impliceert dat de mogelijkheid voor een nieuwe politieke samenwerking bestaat, zegt VVD-eurocommissaris Neelie Kroes vanochtend in het AD dat de VVD zo’n nieuwe samenwerking op voorhand moet uitsluiten. In de krant hekelt Kroes de ‘oneliners’ tegen Europa van PVV-leider Geert Wilders “die kant noch wal raken”.

Volgens Kroes moet je met de PVV niet willen samenwerken. Een samenwerking met de SP ziet Kroes ook niet zitten. Volgens het zwaargewicht van de VVD moet de nieuwe coalitie straks op een lijn zitten over Europa. “De liefde voor Europa is bij de SP nog niet voor het voetlicht gekomen.”

Wilders reageerde vanochtend direct op Kroes met een venijnige tweet:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Grootste zakkenvuller in Brussel, EU-commissaris Kroes, sluit PVV uit zegt ze in AD. Want met PVV raakt ze haar 25.000 euro per maand kwijt!