Waar komt die spatie ineens vandaan? - nieuw logo Rijksmuseum onder vuur

Foto Hollandse Hoogte/Paul van Riel

De Stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) is er niet blij mee, het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Het is namelijk niet het Rijks Museum, maar dat heeft ontwerpster Irma Boom er wel van gemaakt. “Mensen storen zich eraan en klagen dat het lelijk is.”

René Dings, voorzitter van de stichting en tevens auteur van het boek ‘Weg om legging’, meldt vandaag in NRC Handelsblad dat er inmiddels al honderden klachten zijn binnengekomen over deze “joekel van een taalfout” in het nieuwe logo, dat ruim een week geleden feestelijk werd gepresenteerd. En terecht volgens Dings: “We schrijven toch ook niet rijks-spatie-daalder of rijks-spatie-begroting?”

Dings geeft aan dat er niet eerder zoveel meldingen kwamen over een en dezelfde spatiefout: “Er zijn niet zo vaak spaties in het nieuws.” De klachten worden door Dings binnenkort doorgegeven aan het museum, maar of het iets oplevert is volgens hem maar de vraag: “Ik ben bang dat het logo daarvoor te veel geld heeft gekost.”

De koosnaam ‘Rijks’ is de boosdoener

De reden dat Boom heeft gekozen voor een spatie, die ze zelf bij de presentatie van het logo overigens een ‘haarspatie’ noemde, is dat het voor haar ‘gevoel’ wel twee woorden zijn vanwege de koosnaam Rijks. Bovendien liet de spatie zien, zei ze, dat bij typografie de ruimtes tussen de letters net zo belangrijk zijn als de letters zelf. Maar dat gaat er bij Dings niet in: “Dat zal best, maar een vormgever bepaalt toch niet wat Nederlands is?

Het museum wijst erop dat het woord niet is veranderd, alleen het logo zo zegt een woordvoerder:

“Het logo van het Van Abbe Museum bestaat uit de naam zónder spaties. Dat is ook onjuist in het Nederlands, maar iedereen begrijpt dat het om een logo gaat.”

Die uitleg vindt geen genade bij SOS:

“Zo kun je niet goedpraten dat een instelling die moet waken over het erfgoed vreselijk slordig omgaat met het Nederlands.”

Op internet zijn meer klachten over het nieuwe logo te vinden. Op Facebook bestaat de pagina ‘Red de samenstelling’, waar men zich inzet om onjuiste spaties uit te bannen. De reacties zijn eensgezind, men vindt het behoorlijk kwalijk. Een van de reacties:

“Ik wacht nog op de verkiezings uitslag en de kabinets formatie om het leed compleet te maken.”