VVD en PvdA geven fouten bij debat toe

VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samson hebben vrijdag toegegeven dat ze onjuiste uitspraken hebben gedaan tijdens het verkiezingsdebat van tv-programma Knevel & Van den Brink, donderdagavond.

Rutte erkende dat hij een fout maakte toen hij sprak over het PvdA-verkiezingsprogramma. Hij hield Samson voor dat de economie door de plannen van de PvdA zou krimpen, op basis van CPB-berekeningen. Dat is niet waar, erkende Rutte, nadat Samson al tijdens het debat bezwaar had aangetekend tegen de uitspraak.

Samson zei vrijdag dat hij tijdens het tv-debat „iets te enthousiast had voorgesteld” hoe ziekenhuizen in de regio Eindhoven samenwerken. Hij had gesuggereerd dat ze de regels van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) omzeilen. Dat is „feitelijk onjuist”, lieten de desbetreffende ziekenhuizen vrijdag in een verklaring weten. Ook is de samenwerking tussen de ziekenhuizen nog onderwerp van gesprek.

Rutte zei vrijdag in het programma Half Acht Live dat er tijdens het debat „over en weer dingen misgingen” tussen Samson en hemzelf. „Er werden fouten gemaakt. En ik vind: als je een fout maakt, zet hem recht.”