Uitgelicht zaterdag

Public Enemies (2009) Pers: Johnny Depp Dir: Michael Mann Ref: PUB011AU Photo Credit: [ Forward Pass / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
Public Enemies (2009) Pers: Johnny Depp Dir: Michael Mann Ref: PUB011AU Photo Credit: [ Forward Pass / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

Film

Sodom and Gomorrah (Robert Aldrich, 1962, VS/I/F). Seks, tortuur en verraad in oudtestamentisch Hollywooddecor. Lot (Stewart Grainger), opperhoofd van de Joden, meent dat zijn volk niet zij aan zij kan bestaan met de Sodomieten. Dat heeft desastreuze gevolgen. Veel piepschuim en schuddende camera’s, plus Anouk Aimé als koningin Bera. BBC 2, 13.35-16.00u.

Travellers and Magicians (Khyentse Norbu, 2003, BHT/AUS). Khyentse Norbu is een filmgekke Tibetaanse lama en voormalige assistent van Bernardo Bertolucci. In deze film gaat een monnik op reis om Utopia te zoeken. Amusant, rijk aan betoverende beelden en droomachtige boventonen van geluidschalen op de soundtrack, maar ook wat naïef. Filmhistorisch heeft hij voornamelijk betekenis omdat hij afkomstig is uit een niet-existente filmcultuur. Canvas, 14.00-16.00u.

Public Enemies (Michael Mann, 2009, VS). John Dillinger was een uitzonderlijke gangster: een man met een bovengemiddelde sociale intelligentie en een bon vivant. Dat is het beeld dat oprijst uit het boek Public Enemies van Bryan Burrough, waarop deze film is gebaseerd. Weinig van die eigenschappen zijn hier terug te zien. Johnny Depp speelt Dillinger als een vreugdeloze tough guy. Veronica, 22.00-00.45u.

La raison du plus faible (Lucas Belvaux, 2006, B/F). Waalse acteur-scenarist-regisseur Belvaux maakte een Dardenniaans portret van geboren verliezers en vroeg zich af in hoeverre hun wanhoop hun daden legitimeert. Canvas, 23.10-01.00u.

Dead Ringers (David Cronenberg, 1988, CAN). Psychologische thriller brengt pretentieus maar smaakvol de aftakeling in beeld van identieke tweelingbroers (beiden gespeeld door Jeremy Irons, in een vlekkeloze trucage) die als briljante gynaecologen met elkaar in harmonie leven, als één gespleten persoonlijkheid. Met Geneviève Bujold als vrouw die de balans verstoort.BBC 2, 01.50-03.40u.

Informatief

Who on earth was Ford Madox Ford? A Culture Show Special. Alan Yentob gaat op zoek naar wetenswaardigheden over de auteur van de door Tom Stoppard voor tv bewerkte romancyclus Parade’s End. Ford bezat humor en had een gecompliceerd liefdesleven waar hij voor zijn romans uit putte. Hij was radicaal, modern, bevriend met experimentele schrijvers als Conrad, Lawrence, Pound en Joyce. Yentob volgt de auteur door schandaal, gevangenis, ballingschap en WO I. Met medewerking van o.a. bewonderaars John Simpson en Ben Okri. BBC 2, 22.30-23.35u.

Drama

The Bridge. Eerste aflevering van Zweeds-Deense misdaadserie. In het midden van de Oresundbrug, precies op de grens tussen Denemarken en Zweden, wordt het lichaam van een vermoorde vrouw gevonden. Saga Norén van de moordbrigade van Malmö en haar collega Martin Rohde van de politie van Kopenhagen snellen toe. Het blijkt om twee moorden te gaan: twee lichamen zijn doormidden gesneden en tegen elkaar gelegd. De bovenste helft is van een bekende Zweedse politica, de onderste van een Deense prostituee. Canvas 22.10-23.10u.

Verkiezingen

Nieuwsuur politiek. Onder leiding van Mariëlle Tweebeeke gaat Alexander Pechtold (D66) in debat over Europa met Geert Wilders (PVV). Verder kruisen Emile Roemer (SP) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) de degens, evenals Diederik Samsom (PvdA) en Mark Rutte (VVD). Ned.2, 22.00-22.50u.