Te koop: zeewaardige romantiek

Hoe koop je een tweedehands zeilscheepje? ‘Steek uw neus overal in.’

Wim Stolk

Als je krap bij kas bent, koop dan liever geen nieuwe zeilboot, zeker niet in crisistijd. Er is een overweldigend groot, goed en relatief laaggeprijsd tweedehands aanbod. Om onszelf te beperken, en om esthetische en zeiltechnische redenen, gingen we op zoek naar drie klassieke zeilscheepjes in de prijsklassen vijfduizend, vijftienduizend en vijfentwintigduizend euro. We kwamen uit bij typen en ontwerpen die hun waarde door de jaren heen hebben bewezen. Het zijn geen zeilschepen voor de massa, maar voor een klein publiek van liefhebbers.

Op de markt van tweedehands boten is de koper koning. Maar hij moet wel goed opletten. Koop geen boot die in het water ligt. Of eis dat hij eruit wordt gehaald ter inspectie van het onderwaterschip. Let bij alle soorten materiaal op specifieke gebreken: hout kan rotten, staal kan roesten en in polyester kan osmose ontstaan, een soort plasticrot. Vertrouwt u uzelf niet, neem dan een expert in de arm. Zelfs voor de aanschaf van kleinere boten is dit vrijwel altijd lonend.

Maar vlak uw eigen beoordelingsvermogen niet uit: wat u ziet, ruikt en hoort. Geverfde houten kajuitsschotten, die door een lekkend dek rot zijn geworden, kunnen er nog netjes uitzien maar klinken dof. Beklop dus alles en stop uw neus overal in – tot in de bilge toe, het deel van het schip dat onder de vlonders ligt. Hier moet het bij voorkeur fris ruiken en niet schimmelig. Inspecteer ieder scheepsonderdeel zo nauwkeurig mogelijk, uiteraard ook de zeilen en een eventuele motor. Reparaties of verbeteringen na de koop kunnen kostbaar zijn. Bedenk vooraf dat zeilen een prijzige hobby is. De wind is gratis, maar het schip kost geld.