Sussende woorden Samsom: Rutte is nog steeds een geloofwaardige politicus

Hoewel er donderdagavond in het debat bij Knevel en Van den Brink over en weer harde woorden vielen, vindt PvdA-leider Diederik Samsom zijn VVD-collega Rutte nog altijd “een geloofwaardige politicus”. Dat zegt hij vanochtend in een interview met De Telegraaf.

Samsom afgelopen zondag tijdens het RTL-premiersdebat dat hij volgens de kijkers won. Foto screenshot NOS

Hoewel er donderdagavond in het debat bij Knevel en Van den Brink over en weer harde woorden vielen, vindt PvdA-leider Diederik Samsom zijn VVD-collega Rutte nog altijd “een geloofwaardige politicus”. Dat zegt hij vanochtend in een interview met De Telegraaf.

Samsom beschuldigde Rutte donderdag bij Knevel en Van den Brink van het verkondigen van onwaarheden over het verkiezingsprogramma van de PvdA. “Nu doet u het weer”, zei Samsom, refererend aan de confrontatie tussen Rutte en Roemer bij het RTL-premiersdebat, waar de VVD-leider ten onrechte zou hebben gezegd dat de VVD niet voor het verhogen van het eigen risico in de zorg is. Samsom riep Rutte donderdag op “geen leugens te verspreiden” over de verkiezingsprogrmama’s van andere partijen.

In De Telegraaf zegt Samsom vanochtend dat hij hoopt dat de campagne vanaf nu weer over de inhoud en niet over onderlinge verwijten zal gaan. Het leugentje van Rutte maakt hem geen onbetrouwbare politicus, vindt de PvdA-voorman:

“Ik vond het een faux pas, maar iedereen kan een fout maken. In het algemeen vind ik hem een betrouwbare politicus.”

‘Ik heb een goed gevoel over hoe de campagne loopt’

In de rest van het interview, getiteld ‘De nieuwe held van links’, staat Samsom uitgebreid stil bij de comeback die de PvdA momenteel ten koste van vooral de SP in de peilingen maakt. Hij zegt dat hij in zijn rol is gegroeid en dat hij vooral ‘geoefend’ heeft met het vertellen van het moeilijke en genuanceerde verhaal dat de PvdA in zijn ogen over Europa te vertellen heeft.

“Wat ik gedaan heb is heel veel over ons programma spreken. [...] Ik heb natuurlijk ook geoefend voor deze debatten. We bereiden ons professioneel voor. [...] Ik zit er nu ook ontspannen in. Het gaat best redelijk, ik heb een goed gevoel over hoe de campagne loopt.”

Samsom denkt dat hij de afgelopen weken ook meer duidelijk heeft kunnen maken waar de PvdA precies staat ten opzichte van andere partijen:

“Ik heb nog voor de verkiezingen, begin april, een aanscherping van de PvdA neergezet. Daar zaten wel een aantal keuzes bij die zich zouden kunnen laten vertalen als een aanscherping naar links, bijvoorbeeld bij de belastingen, bij de zorg. Wat je nu ziet is de natuurlijke plek van de PvdA. Die is links van het midden.”

Omdat het zo lekker loopt, sluit Samsom niet uit dat hij met de PvdA nog de grootste kan worden op 12 september. “Alles kan in deze bizarre tijd. Ik heb geen zetelaantal in m’n hoofd, maar reken op een mooie uitslag.”