‘NS ontwijkt belasting via Ierland’

De fiscus zou miljoenen zijn misgelopen door de truc van de NS. Foto NRC / Arjan de Jongh

De NS heeft sinds 1999 voor zeker 250 miljoen euro belastingen ontweken via een constructie in Ierland. Het Nederlandse staatsbedrijf richtte daarvoor in 1998 het Ierse dochterbedrijf NS Financial Services op. Het Ierse bedrijf kocht voor 1,7 miljard euro materieel en verhuurde dat aan de NS, schrijft de Volkskrant vanochtend.

Uit stukken van de kamer van koophandel in Dublin zou blijken dat in het bestuur van de dochteronderneming naast de financiële topman van de NS ook meerdere Ierse en Nederlandse belastingspecialisten zitten.

Met de constructie werd het bedrag dat aan winstbelasting moest worden betaald gedrukt. Waar in Ierland 9 procent belasting moest worden afgedragen zou dat in Nederland in dezelfde periode 25 zijn geweest.

Belastingdienst loopt miljoenen mis door truc NS

De belastingontwijking is opmerkelijk omdat de NS als staatsbedrijf volledig in handen is van het ministerie van Financiën, net als de Belastingdienst. De fiscus loopt miljoenen mis door de truc, terwijl de NS dividend uitkeert aan het rijk. De gezamenlijke opbrengst van belasting en dividend zou hoger zijn wanneer de NS gewoon in Nederland belasting zou betalen, becijferde de krant.

Het ministerie laat in de krant weten al sinds 1999 van de constructie op de hoogte te zijn. SP-Kamerlid Harry van Bommel stelde er destijds al Kamervragen over. De belastingroute is niet illegaal, maar een woordvoerder zegt dat het ministerie liever had gezien dat de NS in Nederland belasting had betaald.

NS: uitgeweken naar Ierland om concurrerend te zijn

De NS zegt in de krant te zijn uitgeweken naar Ierland om concurrerend te zijn. Een opvallende uitspraak, aangezien de NS nauwelijks concurrentie van formaat heeft. De spoorvervoerder krijgt de concessies voor het hoofdrailnet vooralsnog altijd onderhands gegund. Treinen van andere vervoerders rijden alleen op kleine, minder belangrijke trajecten.