‘Nederland moet kiezen’ - Rutte en Roemer gaan elkaar niet aan meerderheid helpen

‘Nederland moet kiezen’ sprak Roemer vandaag, en wees daarmee een eventuele samenwerking met Rutte na 12 september resoluut van de hand. Dat beide heren niet van plan zijn elkaars beleid uit te voeren is nu wederzijds expliciet gemaakt.

Rutte meldde volgens de NOS afgelopen week al luid en duidelijk niet van plan te zijn links aan een meerderheid te gaan helpen na de verkiezingen van 12 september. Roemer beet vandaag terug tijdens zijn campagne in Boxmeer, en legt de kiezer een duidelijke keuze op: het is links OF rechts. Die twee gaan niet hand in hand:

“Vandaag geef ik antwoord: ik ga niet een rechts blok aan een meerderheid helpen. Ik ga de VVD niet aan een meerderheid helpen. Nederland moet kiezen.”

Rutte stelde afgelopen woensdag dat SP, PvdA en GroenLinks een blok aan het vormen zijn. De VVD doet niet mee aan een kabinet waar deze drie linkse partijen in zitten, zei de premier. Die partijen hebben een lijstverbinding gesloten. De VVD en de SP zijn nog altijd de twee grootste partijen in de peilingen.

Samenwerking binnen partijen wel besproken

Dat de heren elkaar uitsluiten als coalitiepartner lijkt na de afgelopen debatten geen verrassing, maar binnen de partijen werden de laatste weken wel degelijk dergelijke overwegingen gemaakt, zo schreef Jaap Jansen, politicoloog en redacteur bij Pauw & Witteman, op 23 augustus in nrc.next:

“In de VVD en de SP wordt serieus overwogen om samen te regeren. Oud VVD-leider Hans Wiegel is als formateur van een coalitie met VVD en SP in Noord-Brabant zeer te spreken over de socialisten, die hij ‘compromisbereid en constructief’ noemt. Eerste-Kamervoorzitter Fred de Graaf (van de VVD) vindt dat zijn partij heel goed met de SP het volgende kabinet in kan.”

Jansen gaf daarbij aan wat het strategische voordeel kan zijn voor de SP om de VVD wel aan een meerderheid te helpen:

“Door – als het moet met de VVD – succesvol aan een kabinet deel te nemen, kan de SP strategisch twee vliegen in één klap slaan. Ze maakt de PVV een kopje kleiner door te bewijzen dat ook een protestpartij in staat is zich te transformeren tot betrouwbare coalitiepartner. Met uitstekende bewindspersonen en aantrekkelijk voor grote groepen kiezers. En, belangrijker: de SP kan de PvdA van het veld spelen en definitief haar rol overnemen als grootste op links.”