Moslimrebellen onderwerpen rivalen en naderen Zuid-Mali

Burgers krijgen instructies om zich met geweld te verzetten tegen de radicale moslimrebellen. Foto AFP

Radicaalislamitische opstandelingen winnen in Noord-Mali veld op rivaliserende rebellenbewegingen. De radicale Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (Mujao) nam vanochtend Douentza in, dat tot dusver in handen was van de seculiere strijders van de Gandakoy-militie.

Met de verovering van Douentza zijn de moslimstrijders opgerukt tot vlak bij het door het regeringsleger beheerste zuidelijke deel van Mali. Douentza ligt 190 kilometer van de stad Mopti, de poort naar Zuid-Mali.

Het noorden van Mali viel na een coup in maart in handen van Touaregrebellen en aan Al-Qaeda-gerelateerde groepen. Na de coup op scheidde het noorden van Mali zich van het zuiden van het land af.

http://www.youtube.com/watch?v=J1IDhOp6BuA

West-Afrikaanse landen willen optreden tegen rebellen Mali

In Mali is eerder deze maand een regering van nationale eenheid gevormd, vijf maanden na een militaire coup die ertoe leidde dat islamitische extremisten het noorden van het land in handen kregen. De regering moet de weg moet vrijmaken voor een buitenlandse (West-Afrikaanse) interventiemacht die het noorden moet heroveren.

Interimregering met junta als toezichthouder

Coupleider Sanogo stemde in april onder druk van de West-Afrikaanse landen toe dat de afgezette president Touré werd opgevolgd door interim-president Dioncounda Traoré. Die benoemde daarop een nieuwe regering. Drie ministersposten – Defensie, Binnenlandse Veiligheid en Binnenlandse Zaken – worden nu bekleed door militairen.

Sanogo liet in april wel weten dat de voormalige junta, ondanks de aanstelling van deze interim-regering, een toezichthoudende rol zal blijven spelen tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Wanneer die verkiezingen komen, is niet duidelijk.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS wil een troepenmacht van 3.000 man naar Mali sturen om het noorden te heroveren en de regering in Bamako te steunen. Maar de legerleiding is tegen stationering van buitenlandse troepen in Bamako. Een interventiemacht mag van de legertop alleen worden ingezet in het noorden.